Succesfactoren van een once-in-a-lifetime project

Vorige week werd in Emmen een wereldprimeur aan de pers gepresenteerd: de eerste beweegbare klapbrug waarin biocomposiet als belangrijkste constructieve materiaal wordt gebruikt!

In Emmen mag ik als projectleider duurzaamheid meewerken aan de complete herontwikkeling en verplaatsing van Dierenpark Emmen. Ontzettend leuk en een echt once-in-a-lifetime project. Een opgave waarbij in een design-build en deels maintain samenwerking tussen het dierenpark en VolkerWessels een compleet nieuw concept ontwikkeld wordt op de locatie aan de rand van het centrum waar 10 jaar geleden een uitbreiding voor het  huidige park werd gerealiseerd.

Natuurlijk een project waarbij er een flinke spanning bestaat tussen beschikbare middelen en tijd en het hoge ambitieniveau. En omdat de leisure markt onder flinke spanning staat is het scherp aan de wind zeilen. Toch is er ruimte voor duurzame innovaties zoals deze brug. Hier een paar succesfactoren waarom in dit project wel lukt wat vaak onder druk van tijd, geld en risico beheersing binnen projecten maar moeilijk van de grond komt.

1.      Externe prikkel

Om duurzame innovaties binnen projecten toegepast te krijgen is vaak een externe prikkel nodig. Het is natuurlijk goed dat nieuwe duurzame technieken in de praktijk worden toegepast maar daarvoor zijn ook launching customers nodig. En wie zit te wachten op de risico’s (tijd, geld, kwaliteit) van nieuwe technieken? Ook al zijn nieuwe technieken al door en door getest; zolang niet toegepast op grotere schaal maakt onbekend onbemind.

Er is dus een stimulans nodig in verband met het project overstijgend belang. Aan de intrinsieke motivatie bij Dierenpark Emmen om een duurzaam park te ontwikkelen en duurzaam te exploiteren ligt het niet; die is zondermeer aanwezig. Maar ook deze opdrachtgever richt zich hierbij het liefst op zijn corebusiness en heeft van nature een voorkeur voor proven technology. Waarom hier dan toch deze innovatieve ontwikkeling?

De centrum vernieuwing van Emmen waar het nieuwe park onderdeel van uit maakt wordt ondersteund met provinciaal geld. En de provincie Drenthe heeft heldere voorwaarden verbonden aan deze steun: de Centrum Vernieuwing Emmen projecten moeten lokaal en regionaal ook rendement opleveren op het vlak van innovatie, kennisdeling en werkgelegenheid. Er wordt ook getoetst of dit in de praktijk in de projecten goed wordt ingevuld.

Vanuit het project DPE Next ben ik binnen dat kader initiatiefnemer / kartrekker voor het initiatief ‘Duurzame Bouwmaterialen’ van het Innovatie en Kennisplatform Drenthe. Een externe prikkel die helpt bij het project op onderdelen net een paar stappen verder te gaan dan wat anders zou zijn gebeurd.

2.      Afgestemd op de lokale kennis / kracht

Drenthe heeft een agenda op het innovatiethema ‘de Biobased Economy’, en wordt hierbij ondersteund door Syntens (het innovatiecentrum voor het MKB). Dit thema sluit aan bij de in de provincie aanwezige kennis en bedrijvigheid. In Emmen zit een breed cluster aan bedrijven en kennisinstellingen op het vlak van composieten en polymeren en al geruime tijd wordt hier ook hard gewerkt aan de nieuwe duurzame kunststoffen die steeds meer biobased worden ontwikkeld. Stenden Polymer Research and Education is een programma rond biocomposieten aan het ontwikkelen.

Vanuit het IKDrenthe en het project DPE Next lag de keuze voor een pilot voor het toepassen van biocomposieten in het project voor de hand. Door een goede samenwerking met StendenPre en Syntens en de keuze voor deze brug - waarvoor een goed gekwalificeerde Emmense partij beschikbaar was die in samenwerking met enkele specialisten op het vlak van biocomposieten de handschoen op wilde pakken - zijn we snel tot een pilot gekomen die binnen 4 maanden voldoende was uit ontwikkeld om een ‘GO’ te geven.

3.      Opdrachtgever / opdrachtnemer met lef  

Uiteindelijk moeten een opdrachtgever en een opdrachtnemer het alle twee zien zitten om een dergelijke uitdaging aan te gaan. En daar is lef voor nodig. Het helpt daarbij zeker dat Dierenpark Emmen een Emmense partij graag wat gunt en dat VolkerWessels het belang van dit traject onderkent en er daarom graag aan meewerkt. En ook dat Machine Fabriek Emmen een betrouwbare en gerenommeerde partij is die een naam heeft hoog te houden. De publicitaire kans die in dit project voor alle drie de partijen zit is net het laatste zetje dat heeft gemaakt dat deze stap is gezet.

Bovenstaande factoren hebben er samen voor gezorgd dat de kansen van dit innovatietraject zwaarder hebben gewogen dan de risico’s en dat de brug dus komend jaar gebouwd gaat worden. In Emmen zoeken we ondertussen al weer naar het volgende pilot project dat kan bijdragen aan het verder brengen van  biocomposieten als de veelbelovende nieuwe duurzame bouwmaterialen!  

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Maarten Epema