Frank Donkers
Managing Director Benelux, Kingspan Geïsoleerde Panelen, Kingspan Geïsoleerde Panelen
Auteur: Frank Donkers
De trend naar gebouwlabeling in Nederland lijkt zich door te zetten, ondanks het gematigde investeringsklimaat. Kijkend naar de groei van BREEAM-certificering in binnen- (BREEAM-NL) en buitenland (BREEAM International), mag gezegd worden dat dergelijke - bovenwettelijke - investeringen crisis- en toekomstbestendig zijn en dat de continuïteit gewaarborgd blijft.
Een terugtrekkende overheid op het gebied van bouwregelgeving is geenszins een nieuw feit, maar de potentiële gevolgen van een nieuwe dereguleringsronde zijn wel aanstaande en confronterend. Zo liet minister Blok desgewenst weten dat de aannemerij een grotere verantwoordelijkheid moet accepteren op het gebied van (ge)bouwprestaties en gaat de 80-15-5 methodiek van Nico Scholten door de markt als vehicle voor een lastenverlichting en procedureversnelling voor de Nederlandse bouw- en vastgoedsector.
Als vooraanstaand participant van Brandveilig Bouwen Nederland, Nederlands Verbond Toelevering Bouw en de Dutch Green Building Council, ben ik van mening dat het aspect brandveiligheid tekort wordt gedaan door het eenvoudigweg te negeren als gevolg van de deregulering. Brandveiligheid in al haar BIO-facetten (Bouwkundig, Installaties, Organisatie), laat zich nauwelijks beheersen door standaarden in te richten aangezien elk bouwproject in welke mate dan ook afwijkt van anderen.
Flinke opgave
Mocht deregulering van bouwregelgeving inhouden dat de verzekeringsindustrie in Nederland de touwtjes in handen gaat nemen, dan staat ons nog een flinke opgave te wachten. Niet onmogelijk. Immers: in landen als Engeland worden de brandveiligheidseisen van gebouwen al gedomineerd en gereguleerd door de schadeverzekeraars, met succesvolle resultaten.
Naar mijn mening dient brandveiligheid integraal onderdeel te zijn van een bovenwettelijke gebouw-labeling als BREEAM. Aan de huidige BREEAM-NL ligt het wettelijk minimum van het Bouwbesluit ten grondslag gericht op het veilig ontvluchten van een gebouw tijdens een brand. Het zou niet misstaan om een aantal ‘credits’ in het leven te roepen voor isolatie- en bouwmaterialen (MAT) die slechts een geringe rookproductie kennen en/of druppelvorming voorkomen tijdens het ontvluchten.
Het borgen van de applicatie-kwaliteit en het toepassingsbereik van het testcertificaat kan eveneens leiden tot een positieve bijdrage door middel van bijvoorbeeld de Verklaring Brandveilige Gevel die door de toetsende partij Efectis Nederland kan worden afgenomen. Ook de verzekeringsindustrie zal dergelijke initiatieven toejuichen indien dit soort maatregelen leiden tot geringere rookschades en verbeterde continuïteit op de bedrijfsvoering waardoor uitval en/ of faillissementen kunnen worden voorkomen.
De markt heeft de instrumenten voorhanden om een verbeterde- en gegarandeerde brandveiligheid te borgen in gebouwlabeling als BREEAM. Een koppeling tussen BREEAM en het Integraal Plan Brandbeveiliging van het Centrum Criminaliteitspreventie Veiligheid lijkt opportuun. Als BBN-lid juich ik dit van harte toe en zeg u onvoorwaardelijk toe om stakeholders als DGBC, CCV, Efectis en het Verbond van Verzekeraars met elkaar te ‘verbinden’ zodat toekomstbestendige gebouwen een beter niveau qua brandveiligheid krijgen aangemeten...
BREEAM en brandveiligheid: vrienden voor het leven!
Managing Director Benelux, Kingspan Geïsoleerde Panelen, Kingspan Geïsoleerde Panelen