100 miljoen euro aan energie voor het oprapen

Voortschrijdend inzicht maakt steeds slimmer op het gebied van energiemanagement. In opdracht van institutionele beleggers hebben wij onlangs de energieprestaties van 3000 winkels in kaart gebracht. En wat blijkt? Ondanks dat 65% een energielabel A(+) heeft, is het besparingspotentieel van het Nederlandse winkelvastgoed enorm: ruim 1 miljard kilowattuur per jaar. Dat is 100 miljoen euro per jaar.

Deze feiten zetten me aan het denken: hoe kan het dat een gebouw met energielabel C beter presteert dan een gebouw met geavanceerde installaties? Het antwoord luidt dat het energielabel vooral iets zegt over het gebouw en niet over alle energieverbruikers in het gebouw. Kortom: we gaan nog lang niet altijd handig om met de hoge energielabels waar we het afgelopen jaar in geïnvesteerd hebben. Ook ons gedrag heeft ‘fine tuning’ nodig.

vanHaren
Laten we dit eens concreet maken. Neem vanHaren. De leiding van de schoenenketen maakt op een heel simpele manier een interessante businesscase van energiemanagement, door het hun winkelpersoneel vooral gemakkelijk te maken. Ging voorheen de verwarming op vol als de winkel open ging en ging de koeling aan als het vervolgens weer warm was. Nu wordt de temperatuur via een druk op de knop automatisch geregeld, de hele dag.

Coproductie
Zie hier een voorbeeld van slim energiemanagement. Wat mij betreft gaat er in de toekomst meer aandacht uit naar de gebruikers van panden. In mijn beleving moeten de accenten in de door de overheid verplichte energielabels anders komen te liggen. Een lage energierekening bestaat uit meer dan alleen een hoog energielabel; het is vooral een samenspel tussen winkeliers, eigenaars en gebruikers van het pand.

Duolabel
Er zijn landelijk prima initiatieven die meer samenwerking in de hand werken. Neem het duolabel dat we in 2012 op de markt brachten. Via deze innovatieve labelingssystematiek krijgen huurders en gebouweigenaren ieder afzonderlijk inzicht in hun besparingspotentieel. Ze krijgen inzicht in wat ze qua gedrag en installatietechnisch kunnen doen om hun energieprestaties te verbeteren.

Kleine investering, groot verschil
Net als in het voorbeeld van vanHaren gaat het vaak om relatief kleine investeringen die een groot verschil maken. Gebouweigenaren kunnen zonder te investeren al 10% besparen door bijvoorbeeld apparatuur beter af te stellen. En nog eens 20% door de isolatie te verbeteren en energiezuinige verlichting toe te passen. Die besparing van 1 miljard kWh per jaar ligt dus letterlijk voor het oprapen. Als we het integrale aspect maar voorop stellen en verder durven kijken dan onze eigen neus lang is.

Steeds slimmer
En zo worden we steeds slimmer als het op energiemanagement aankomt. Wilt u zien hoe u effectief met energie omgaat? Hier een filmpje van drie minuten met vanHaren in de hoofdrol.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Anne-Marie Rakhorst