Corporaties delen te weinig kennis!
Waarom delen corporaties zo weinig kennis met elkaar? In deze moeilijke tijden voor woningcorporaties zou je verwachten dat het delen van kennis hoog op de prioriteitenlijst zou staan…
In de praktijk is niets minder waar; ze vinden het wiel opnieuw uit. Sporadisch komen collega-corporaties bij elkaar om kennis uit te wisselen.
Voorbeeld
Ik geef een voorbeeld: iedere corporatie is bezig met het opstellen van een duurzaamheidsbeleid. Er worden externe ingenieursbureaus benaderd om corporaties te ondersteunen met het vraagstuk. De gemiste kans is dat de corporaties in de regio al een basis-duurzaamheidbeleid hebben geschreven, dat doorontwikkeling hiervan plaatsvindt en maar eenmalig wordt gebruikt.
Natuurlijk zal het op een aantal fronten niet geheel aan de eisen voldoen, maar maak gebruik van de kennis, energie en kunde van je collega-corporaties om het vanaf de basis op te starten. Vervolgens kan er altijd nog een gespecialiseerd bureau worden ingeschakeld om het onderwerp verder uit te diepen.
Waarom wordt deze kans door de corporaties niet opgepakt?
Onbewust onbekwaam?
Heeft dit te maken met te maken met de houding en instelling van de huidige generatie of is het onbewust onbekwaam? Gezien de leeftijdsopbouw in de corporatiesector moeten we in de toekomst wel samenwerken. De huidige kennis verdwijnt (pensioenleeftijd) en het imago van de corporatiesector is niet positief, dus moeten we met het huidige personeelsbestand het tij keren. Om te kunnen overleven zal de sector moeten meebewegen.
Belangrijke rol
Zeker in deze moeilijke tijden voor de corporaties is kennisdeling een manier om tijd, energie- en kostenverlaging intern te realiseren. Uiteindelijk zal de klant hiervan de vruchten plukken.
Corporaties krijgen het moeilijker omdat de klant gaat selecteren op de woonlasten in de toekomst. Hierdoor gaat de duurzaamheid van woningen een belangrijke rol spelen.
Maak gebruik van de kennis en kunde van je collega’s in plaats van opnieuw het wiel uit te vinden. Maak een top tien lijstje met kennis en mail dit door naar vier andere corporaties; retourneer dit en kopieer het tevens naar Duurzaam Gebouwd. Ik zal de input vervolgens gebruiken voor mijn volgende expertposts.
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
laat ik nou net een duurzaamheidsprogramma voor woonbedrijf ieder1 hebben mogen schrijven....en daarvoor in ieder geval mijn collega's bij Rentree, SWZ, Deltawonen, Portaal en de Woonplaats willen bedanken voor het delen en van hun programma en geven van feedback.
Wonen Limburg staat open voor input en feedback van andere corporaties voor het nog te schrijven duurzaamheidsprogramma - visie. Ieder1, Rentree, SWZ, DeltaWonen, Portaal en Woonplaats ik maak graag gebruik van jullie expertise!
Om kennis te delen voor woningcorporaties en ketenpartners is er een zeer mooi portaal beschikbaar. Www.vhv-kompas.com Informatie kan aangevraagd worden via info@vhv-solutions.com
In Noord-Holland zijn 19 woningcorporaties en 2 gemeentelijke woningbedrijven aangesloten bij het Eco Platform Corporaties Bestaande Bouw. Dit platform komt 4 maal per jaar bijeen om informatie uit te wisselen en van elkaar te leren op het gebied van duurzaamheid. Bovendien zijn er een aantal subwerkgroepen, bijvoorbeeld op het gebied van energiebeleid, installaties en technische uitvoering en kan er gebruik gemaakt worden van een besloten LinkedIn-groep. Ook Kracht door Verbinding is in Noord-Holland een goed voorbeeld van hoe het ook kan! Kracht door Verbinding is een initiatief van vijf woningcorporaties in Noord-Holland-Noord. Via bijeenkomsten en LinkedIn komen onderwerpen op het gebied van leefbaarheid & voorzieningen, duurzaamheid en wonen aan de orde. Er zijn allianties gesloten om binnen deze thema's een groot aantal activiteiten op te pakken.
Het zou voor een VvE interressant zijn als zij ook gebruik zou kunnen maken van de kennis die bij woningcorporaties aanwezig is op het gebied van duurzaamheidsprogramma's.