Wie is uw slimste medewerker?

Iedere dag met de broodtrommel naar hetzelfde kantoor om daar acht uur lang voor de baas aan de slag te gaan is voor professionals een achterhaalde manier van werken. De professional van vandaag is flexibeler en veel minder plaats en tijd gebonden in het vervullen van zijn functie.

Deze nieuwe manier van werken stelt eisen aan de moderne professional, daarom zullen kantoorgebouwen een slag moeten maken om te voldoen aan de eisen van ‘Het Nieuwe Werken’.

Een ‘verse collega’
Het is even wennen als je geen eigen, vaste werkplek meer hebt. De tijd dat je ’s ochtends binnenkwam en precies wist waar je zat en naast wie je zat is voorbij. De vaste buurman of buurvrouw waarmee je alles besprak is vervangen door een ‘verse collega’. Je eigen kast met spullen is vervangen door een ladeblok dat je meeneemt naar je werkplek voor die dag. Veel vragen en onzekerheid. Is er nog wel een werkplek beschikbaar als je op kantoor aankomt? En zo ja, naast wie zit je dan? En waar zitten je teamleden en de andere leden uit je projectteam? En als je met collega’s werkt op diverse gebouwlocaties, wat is dan de beste plek om te overleggen? Hiermee omgaan vraagt niets meer en niets minder dan een cultuuromslag.

Ontmoetingsplaats
In ‘Het Nieuwe Werken’ wordt er plaats- en tijdonafhankelijk gewerkt. Hiermee verandert de functie van kantoorgebouwen principieel. In plaats van te fungeren als plek waar medewerkers gedurende de dag hun functie vervullen, is het kantoorgebouw vooral de ontmoetingsplaats die tijdens een dag wordt bezocht voor overleg. De bezettingsgraad van kantoorgebouwen is in Nederland slechts 48% en biedt daarmee de mogelijkheid tot slimmer gebruik en verlaging van de facilitaire kosten: besparingen op de energie-, schoonmaak en huisvestingskosten. Deze besparing is echter alleen zinvol wanneer de professional wel tevreden blijft en niet de benen neemt.

De installateur als regisseur
In de nieuwe kantooromgeving is intelligentie de verbindende factor. Een ‘slim kantoor’ denkt met u mee in het optimaliseren van uw energieverbruik, verlichting en inrichting van de werkplek. Hier lonkt het perspectief voor de installateur als regisseur voor ontwerp en realisatie van de integrale vraag naar flexibel werken. Door kantoorinrichting en gebouw- en werkplektechnologische oplossingen samen te laten lopen en door verduurzaming en verhoging van de productiviteit hand in hand te laten gaan. De energievoorziening is uiteraard duurzaam en wordt zo weinig mogelijk  ingezet, want de professional wil zich niet schamen voor het energiegebruik van zijn kantoor. Verlichting gaat alleen aan in ruimtes die daadwerkelijk in gebruik zijn. Welke ruimtes in gebruik zijn? Dat wordt bepaald door een slim ‘workplace assignment tool’ dat werkplekken optimaal toebedeelt en zorgdraagt voor de ontsluiting van de software voor de betreffende werkplek. En tijdens het werken kunt u natuurlijk uw elektrische auto opladen bij één van de laadpalen op het parkeerterrein.

Energiebewustwording
Door het inzichtelijk maken van het energieverbruik, wordt de energiebewustwording van de medewerkers gestimuleerd. Het optimaal benutten van de ruimtes betekent ook dat ruimtes op bepaalde dagen niet zullen worden gebruikt, wat gaat leiden tot een besparing op de schoonmaakkosten. Ruimtes die structureel niet in gebruik zijn kunnen worden verhuurd aan MKB-ers of ZZP’ers, waarmee het rendement op het gebouw wordt vergroot. Door de omstandigheden te optimaliseren zijn medewerkers productiever, terwijl  het betere comfort gepaard gaat met een lager energieverbruik: een duurzaam gebouw.

Door van uw gebouw uw slimste medewerker te maken, kunt u winst behalen uit het optimaliseren van het gebruik, wat leidt tot het verlagen van uw TCO.

Heeft u nog een vacature waar de slimste medewerker op kan solliciteren?

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door TerraTransities