Bouwsector mist trots

De bouw is gedurende de crisis volop aan het innoveren. De energieopgave gaat allang niet meer over alleen het gebouw, maar inmiddels staat ook de gebruiker centraal. Elk gebouw krijgt langzaam een materialenpaspoort en wordt met verantwoordelijkheid voor de toekomst gerealiseerd. Het gaat de goede kant op, maar toch ontbreekt er iets fundamenteels: TROTS.

Het ene na het andere negatieve bericht over de bouwsector verschijnt in de pers. Een ‘selffulfilling prophecy’ lijkt zich zo langzaam te voltrekken, waardoor we niet meer uit de crisis komen. We kijken argwanend naar de kabinetsformaties en hopen op extra stimulans voor de bouwsector.

 

Vol verwondering
Tijdens het congres ‘Help! Ik wil een groen gebouw’, waar ik het slotpleidooi mocht houden, merkte ik volop verbazing en verwondering over de laatste ontwikkelingen in de bouw. Bouwers die zich vijftien jaar lang committeren aan beheer en onderhoud; gegarandeerde energienotaloze woningen; woningen die in de basis voorzien zijn van energiezuinige verlichting; keukens en wasmachines; slimme meters die de gebruiker helpen het gebouw intelligent en duurzaam te gebruiken; gebouwen die de gebruiker volgen; gebouwen als grondstoffenbank voor de toekomst; herontwikkeling van kantoren, waardoor de huisvestingslasten halveren; ontwikkelingen die langdurig werklozen weer aan het werk helpen; prestatieladders die wet- en regelgeving vrijwillig overstijgen; afgerekend worden op performance voor een lange tijd. Uit alles blijkt dat de sector in hoog tempo aan het veranderen is.

 

Een sector om trots op te zijn
Ondanks de crisis, is de bouwsector volop in transitie en is ze zichzelf opnieuw aan het uitvinden. En daar mogen we best wat trotser op zijn. De maatschappij heeft niet door wat er in onze branche gebeurt. We verkopen onze sector dan ook onvoldoende. Potentiële klanten, banken, de overheid en andere ketenpartners onderkennen onvoldoende de toegevoegde waarde die wij leveren. Men hoeft alleen maar te kijken naar het verschil tussen nieuwe woningen en gebouwen en de bestaande voorraad. Een kwalitatief verschil van wereldformaat!

 

Ambassadeurs
Het is niet alleen de taak van de overheid om de bouwsector tijdens de crisis te stimuleren, het is ook aan ons als bouwsector om meer dan ons stinkende best te doen. De bouw is enorm aan het innoveren, maar het mist nog ambassadeurs. Het wordt dan ook tijd dat wij allemaal ambassadeurs worden van onze eigen sector en deze zo beter over het voetlicht brengen! Een sector die bezig is met de toekomst van onze maatschappij en hiervoor verantwoordelijkheid neemt. Daar mag de bouwsector best trotser op zijn. Wie weet wat de ‘selffulfilling prophecy’ ons dan brengt!

 

Ik wil de Yardi Young Talent Award graag gebruiken om de bouw in een positief daglicht te zetten. 

Stem daarom op mij, Onno Dwars, voor de Yardi Young Talent Award.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Onno Dwars