Niet lullen maar poetsen
Misschien weet u dat IMd Raadgevende Ingenieurs onlangs een nieuw kantoor heeft betrokken. De (vak)media hebben er veel aandacht aan besteed, onder meer Duurzaam Gebouwd, De Architect, Cobouw en diverse internationale architectuursites. Inmiddels is ons pand ook genomineerd voor BNA Gebouw van het Jaar. Bijna wekelijks krijgen we groepen bezoekers over de vloer. Die aandacht is het gevolg van een andere kijk op hergebruik.
De oude machinefabriek die we op Rotterdam-Zuid kochten, hebben we bijna volledig in tact gelaten. Ector Hoogstad Architecten ontwierp alle gebruiksruimten als losse units. Die zijn geklimatiseerd, die voldoen aan alle nieuwbouweisen; het pand zelf doet dat niet. Dat zou veel te duur zijn geweest en hergebruik daarmee onmogelijk. De totale aanneemsom, inclusief installaties, bedroeg 1.785.000 euro. Daarvoor hebben we2014 vierkante meterruimte, oftewel 886 euro per vierkante meter.
De overmaat aan ruimte stelt onze veertig medewerkers ook fysiek in staat om heel gemakkelijk in verscheidene projectteams samen te werken – de ruimte stimuleert dat. De vormgeving van die ruimte is ook nog eens veel aantrekkelijker dan nieuwbouw ooit zou kunnen zijn. En mochten wij, of een eventueel volgende eigenaar, ooit andere plannen hebben, dan kan het inbouwpakket er gemakkelijk weer uit en is de hal weer in oude staat.
Als financiële mensen het bij dit project voor het zeggen zouden hebben gehad, zou het pand gesloopt zijn. Volgens de ‘gebruikelijke’, door geld gedomineerde, modellen zat er geen muziek in. Ook banken zijn huiverig om dit soort plannen te financieren. Les 1 is dus dat ‘gebruikelijke’ modellen niet meer voldoen. Er is een andere kijk op ontwerpen, bouwen en financieren nodig. Professionals moeten daarin het voortouw nemen.
Net als in de politiek is de tijd van gemakkelijke oplossingen voorbij. Om gebouwen daadwerkelijk geschikt te maken voor een nieuwe functie, zijn nu eerst ingenieurs en architecten aan zet. Die kunnen als enige de mogelijkheden en onmogelijkheden van gebouwen in kaart brengen. Pas daarna moet het over financiering gaan. Eerst weten wat er technisch kan of moet, dan pas kijken wat dat kost.
Nederland staat voor een belangrijke opgave, om niet alleen te bezuinigen maar vooral te hervormen en te stimuleren. Dat moet ook bij het omgaan met bestaande gebouwen. Dat betekent keuzes maken. En net als in de politiek zijn er mensen nodig die hun verantwoordelijkheid nemen. Zij moeten ingenieurs en architecten de vrijheid geven om te doen waar ze goed in zijn.
Duurzaam bouwen is helemaal niet zo moeilijk. Gewoon een kwestie van niet lullen maar poetsen.