Achter de schermen wordt hard gewerkt aan het energielabel voor nieuwbouw. Daar komt nogal wat bij kijken.
Ik heb al eerder beschreven waarom ontwikkelaars het energielabel nieuwbouw (zie Energielabel nieuwbouw gewenst) omarmen. In deze blog geef ik een update rond de ontwikkeling van het label.
Oplevertoets
Verplicht onderdeel van het energielabel nieuwbouw, dat uiterlijk op 1 januari 2013 wordt ingevoerd, is een oplevertoets. Hiermee wordt gecheckt of de EPC-berekening uit de bouwaanvraag (omgevingsvergunning) daadwerkelijk is gerealiseerd. Zijn er afwijkingen, dan moet de EPC bij oplevering herberekend worden. Deze EPC bij oplevering wordt omgezet naar een energielabelcertificaat.
Protocollen
De afgelopen maanden heeft ISSO in samenwerking met de marktpartijen, twee protocollen ontwikkeld voor het opstellen van het energielabel van nieuwbouwprojecten. Er is een protocol voor woningen en woongebouwen en een protocol voor utiliteitsgebouwen.
Deze protocollen zijn de afgelopen maanden in zeven pilotprojecten getest. Dit gebeurde in opdracht van het ministerie van BZK en Agentschap NL. ISSO verwerkt nu de opmerkingen en wensen vanuit de pilot in de opnameprotocollen. Uitgangspunt is dat ze zo praktisch mogelijk zijn, zodat bouwpartijen er goed mee uit de voeten kunnen.
Lessen uit pilotprojecten
Uit de pilotprojecten zijn veel lessen te trekken. Niet alleen voor de onderzoekers, maar ook voor de dagelijkse bouwpraktijk. Ik noem er vier:
- Het blijkt handig om voor een snelle (kostenbesparende) en accurate oplevertoets, tijdens het bouwproces een projectdossier betreffende de EPC-maatregelen bij te houden.
- De EPC-berekening uit de bouwaanvraag blijkt op onderdelen niet altijd te kloppen met bestek en bouwtekeningen en dus de uitvoering. Hierdoor moet bij oplevering vrijwel altijd een herberekening worden uitgevoerd. Het is van groot belang dat de uitgangspunten van de EPC-berekening één geheel gaat vormen met de rest van het ontwerp.
-Uiteraard blijkt de kwaliteit van uitvoering van de energiemaatregelen van groot belang. Constatering van fouten bij oplevering is leerzaam maar ook kostbaar. Beter is, om deze fouten vóór te zijn door het bouwproces verbeteren. In het Praktijkboek KopStaartaanpak zijn 20 procesvoorbeelden beschreven (zie: KopStaart Praktijkboek).
- Er zijn nog de nodige beleidsmatige vragen te beantwoorden, zoals: hoe omgaan met kopersopties die van invloed zijn op de EPC? En geef je per woning of per woongebouw een energielabel af? Slimme ontwikkelaars pakken de handschoen op en bedenken klantvriendelijke oplossingen, zoals kopersopties die EPC-neutraal zijn.
Lessen in de praktijk brengen kost tijd
Bovenstaande lessen zijn niet een-twee-drie doorgevoerd in de praktijk. Ik verwacht dan ook eerlijk gezegd dat tijdens de eerste maanden na de invoering van het energielabel voor nieuwbouw, een groot deel van de nieuwbouw niet aan de EPC-berekening uit de bouwaanvraag zal voldoen.
Dit zou een negatief sentiment in de markt teweeg kunnen brengen. Maar ik ga ervan uit dat er vrij snel een lerend effect zal optreden waardoor de bouw- en opleverkwaliteit van de energiezuinige maatregelen verbetert.
Communicatie
De Lente-akkoord partijen bereiden een communicatietraject voor, om professionals en consumenten zo goed mogelijk voor te lichten over het energielabel nieuwbouw. We hopen dat de wettelijke kaders op 1 april 2012 door het ministerie van BZK bekend worden gemaakt.
Dan worden, als het goed is, de protocollen oplevertoetsen van ISSO uitgebracht, inclusief de vereisten van een projectdossier. Ook wordt dan hopelijk de omrekentabel EPC naar energielabels voor nieuwbouw bekend. Daarna zijn ontwikkelaars en bouwers aan zet om hun gebouwen van energielabels te laten voorzien.
Claudia Bouwens
Programmabegeleider Energie & Duurzaamheid at NEPROM
Foto: Karin de Rooy