Slimme componenten in beeld
Het jaar 2012 is begonnen met ups en downs. Het wordt onmiskenbaar een scherp jaar voor de bouw met gevaarlijke valkuilen maar ook mooie kansen voor de durvers met een marktgerichte visie.
Van dichtbij heb ik zelf helaas dit jaar al drie faillissementen gezien. Gelukkig zie ik aan de andere kant ook bedrijven met een goede setting die juist nu initiatieven nemen. Initiatieven die stap-voor-stap beter aansluiten bij nieuwe bouwvragen uit de markt.
Anders
Boeiend om juist in deze situatie de afgelopen weken de beurzen Gevel en VSK te bezoeken. Uiteraard kijkt iedereen naar wat er komen gaat, maar wat je op de beurzen vooral herkent, is de visie naar de toekomst in de bouw. Wat gaat men anders doen om juist nu een stap vooruit te maken naar een bouw met andere vragen, andere rollen en andere verantwoordelijkheden.
Wat mij persoonlijk opviel is de vanzelfsprekendheid van samenwerking tussen fabrikanten; partnering is in!. Iedereen doet wat met elkaar en dat maakt het moeilijk om kaf van koren te scheiden. Toch zijn er op het niveau van bouwcomponenten enkele slimme enovaties waarbij (volgens het bekende gezegde) het integrale geheel meer is dan de som der delen. Er zijn er mij een aantal opgevallen.
- Een slim buitengevelisolatie systeem gebaseerd op een nieuwe hoogwaardige PIR-EPS isolatieplaat waarbij luchtdichtheid van de gevelaansluitingen is opgenomen in de garantie van het systeem. Dit systeem wordt niet zondermeer verkocht, maar als maatwerk op projecten uitgewerkt met aandacht voor specifieke geveldetails vanuit de afbouwexpertise. De verwerkers zijn opgeleid voor kritische aansluitingen die in de voorbereiding van projecten vaak tussen wal en schip vallen, en dit geheel wordt bij applicatie extra gecontroleerd.
- Een verwarmingspomp met ventilator in een zogenaamde comfobox waarbij het gebruik van natuurlijke warmte van de aarde direct wordt gekoppeld aan de techniek van een mechanisch ventilatiesysteem met warmtewisselaar. Het apparaat zorgt zowel voor verwarming, koeling en ventilatie en biedt daarmee voor woningen de ideale installatieoplossing uitgaande van het gebruik van duurzame energiebronnen.
En als je bereid bent wat verder te zoeken naar hetgeen dat in het assortiment van fabrikanten schuilgaat, vind je ook:
- Een hybride verwarmingssysteem op basis van lage temperatuur gekoppeld aan sensoren met automatische regeling voor CO2. Deze regeling zorgt per ruimte voor verwarming, koeling en voor de benodigde (vraaggestuurde) luchtverversing.
- Dakpannen met geïntegreerde zonnecollector geschikt voor hellende daken met een authentieke uitstraling.
Enkelvoudige bouwproducten
Deze componenten zijn voorbeelden die laten zien dat de tijd van het vermarkten van enkelvoudige bouwproducten achter ons ligt. Nieuwe bouwcomponenten komen tegemoet aan vragen van energiebewuste opdrachtgevers en bieden de bouwkolom een veranderde plug-and-play bouwwijze. Fabrikanten maken geen producten meer, maar bieden steeds nadrukkelijker integraal afgestemde renovatieoplossingen.
Deze all-in-one bouwdeelcomponenten zijn technische uitgangspunten voor renovaties waarbij woningen opnieuw 20-30 jaar exploitabel worden gemaakt. Dit wordt de basis voor renovatieplannen waarbij opdrachtgevers voldoende ruimte moeten houden voor hun eigen voorkeur in esthetica en comfort.
Technisch schijnt er in ieder geval een duidelijk nieuw licht aan de horizon. Nu nog hopen dat er ook snel aansluitende regelgeving komt om energiebesparing rechtstreeks te verrekenen naar investeringen voor woningopwaardering!
Want dan pas breekt de beer weer los…
Harold Brocken
Bestuurslid Stichting Enoveren/Eigenaar Gevelsupport