'Ook kleine en middelgrote bouwprojecten omarmen duurzaamheid'

De regelmatige congres- en symposiabezoeker is de afgelopen jaren geconfronteerd met de mooiste, grootste en meest exotische duurzaam bouwen projecten.

Fantastische gebouwen, met megaprestaties en een dito budget. De toplaag van de Nederlandse architecten stortte zich op dit deel van de markt, deels voor de financiën, maar zeker ook voor de eer en het imago.

Daarbij genoten zij de voordelen van veelal bemiddelde opdrachtgevers die hen alle ruimte gaven om de creativiteit los te laten op een ontwerp, hoe experimenteel vaak dan ook.

Mainstream
Zijn we daar trots op? Volmondig ja, maar wij hebben daarbij altijd wel de zorg gehad of deze ontwikkelingen uiteindelijk ook in de mainstream terecht zouden kunnen komen.

Onze hoop daarin was deels gebaseerd op soortgelijke ontwikkelingen in de technologische sector van consumentenproducten zoals televisies en auto's. We zien daar dat dure, vaak risicovolle innovaties, gedragen worden door de sterkste schouders, maar de resultaten ervan uiteindelijk in de groep van volgers terecht komen. Denk maar aan het innovatieve start-en stop systeem, ontwikkeld door de duurdere automerken, nu zelfs verkrijgbaar in een Fiat 500.

Onze organisatie merkt dat er in de Nederlandse bouw de afgelopen jaren steeds meer kleine en middelgrote projecten komen (zeg maar in de bandbreedte 0,5 mln euro tot 5 mln euro) waar duurzaamheid als standaard wordt meegenomen in de ontwerpfase.

Kunnen we dit kenschetsen als een ordinair kopieergedrag van de grote projecten, de trendsetters? Neen, want de duurzaamheid in de kleinere projecten wordt vaak toch anders ingevuld, mede ingegeven door belemmeringen zoals schaalgrootte en drempelwaarden.

Innovatiekalender
Om deze waardevolle ontwikkelingen in de mainstream vast te houden en uit te bouwen hebben we als Cagerito een duurzame innovatiekalender opgesteld, met de volgende inhoud:

1. opbouw van een kennisnetwerk voor duurzame oplossingen in specifiek de kleinere en middelgrote bouwprojecten.

2. beschikbaar stellen van ervaringen met nieuwe technologie zoals WKO, passief bouwen, groendaken,etc.

3. beschikbaar stellen van nieuwe financiële rekenmodellen zoals Total Cost of Ownership.

4. beschikbaar stellen van gegevens over duurzame materialen en hoe deze toe te passen.

Met het operationeel maken van deze innovatiekalender willen we een bijdrage leveren aan de door ons gesignaleerde ontwikkeling. We nodigen dan ook partijen uit om hierin samen met ons op te trekken.

Geert Verlind
Directeur Cagerito

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Geert Verlind