Het lijkt er nu echt van te gaan komen. Bij transformatie van bestaande gebouwen gelden straks niet langer de nieuwbouweisen, zo blijkt uit het concept-Bouwbesluit 2012.
In plaats daarvan moet worden voldaan aan de eisen die golden toen het gebouw werd gebouwd. Weliswaar blijft voor brandveiligheid en constructieve veiligheid alles bij het oude, maar ten aanzien van alle overige aspecten, zoals contactgeluid, mag het allemaal een tandje makkelijker.
Neiging tot doorslaan
Ook ik heb de afgelopen jaren opgeroepen om de nieuwbouweisen los te laten. En dus kan ik niets anders dan tevreden zijn. Toch is het niet alles goud wat er blinkt.
Dat heeft te maken met onze volksaard. Nederlanders hebben in dit soort zaken nogal de neiging door te slaan. Dat hebben 'we' om te beginnen gedaan met eisen die we aan nieuwbouw stellen. Die zijn op een aantal vlakken zó streng dat oude casco's er financieel met geen mogelijkheid aan kunnen voldoen.
Vrijheid
Maar we moeten uitkijken dat we straks niet weer de andere kant op doorslaan. Ook als iets in het Bouwbesluit niet meer hoeft, kan het nog altijd slim zijn om het toch te doen.
Anders krijgen we een herhaling van het berging- en balkondrama. De verplichting tot het maken daarvan verviel in 2003 onder het mom dat de markt nooit iets zou bouwen waar geen behoefte aan zou zijn. Dat deed het wel en een paar jaar later moest toenmalig minister Vogelaar het weer recht zien te breien.
Juist omdat alles in Nederland zo strak is geregeld, kunnen we moeilijk omgaan met vrijheid zodra we die krijgen. Het minimum wordt dan al snel het maximum.
Renoveren voor de sloop
Het nieuwe Bouwbesluit kan een belangrijke impuls aan de transformatie van oude gebouwen geven. Maar dat kan alleen als partijen steeds goed blijven kijken of en hoe een bestaand gebouw het best verbeterd kan worden.
Succes bij transformatie is van veel meer afhankelijk dan het gebouw zelf. Zo is de locatie vaak veel belangrijker. Laten we niet als gekken kansloze panden verbouwen tot al even kansloze woningen. Renoveren voor de sloop, zou je dat kunnen noemen.
Gezond verstand, daar gaat het om. Als de geluidisolatie slecht is, moeten we ook die verbeteren. Misschien niet naar nieuwbouwniveau, maar wel naar een hoger niveau dan toen het gebouw werd gebouwd. Iedere keer moet gekeken worden wat binnen de financiële mogelijkheden maximaal haalbaar is. Als het goed is, gebeurt dat nu ook al. Straks is er alleen meer mogelijk.
De markt is aan zet
De wetgever heeft zijn werk gedaan. Er hoeft niet meer aan de eisen voor nieuwbouw te worden voldaan. Maar uiteraard is dat niet verboden. Het is nu aan de markt om te laten zien dat ze dat subtiele maar tegelijkertijd essentiële verschil weet te maken en slim en verstandig met de geboden vrijheid om kan gaan.
Ir. Pim Peters
(p.peters@imdbv.nl)
directeur IMd Raadgevende Ingenieurs