Energiezuinig schoolgebouw met zelflerende software
Het is een primeur voor de provincie Fryslân: de energiehuishouding van het schoolgebouw van ROC Friese Poort op de Anne Wadmanwei 6 in Leeuwarden wordt aangestuurd door zelflerende en voorspellende software. Hiermee bespaart de school energie in het bestaande gebouw, terwijl ze niet hoeft terug te gaan in het comfortniveau.
De software van Cloud Energy Optimizer haalt meer rendement uit technische installaties. “We voorspellen de energievraag van het gebouw 24 uur vooruit, op basis van het weer, het wisselende aanbod van duurzame energiebronnen en energieprijzen”, geeft Niels de Jong van Cloud Energy Optimizer aan.
Het gevolg van de inzet van de software is een besparing van 20% op energiekosten. Daarnaast zorgt de software ervoor dat het comfort toeneemt voor studenten en docenten. De resultaten worden bereikt door het vooruitkijken van het systeem en het benutten van de warmtecapaciteit van het gebouw. “MVO Connect herkende de voordelen die de software voor ons kon opleveren en bracht de contacten tot stand”, vertelt Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam.
Het project is een onderdeel van 'Het Koplopersproject', een project waarin bedrijven aan de hand van concrete voorbeelden aan de slag gaan met energiebesparing, CO2-uitstoot en andere duurzaamheidsmaatregelen. Bedrijven delen in het project ervaringen, leren van elkaar en helpen hiermee om de duurzaamheid in eigen bedrijf op een hoger peil te brengen. Dit alles in de overtuiging dat duurzaamheid de wereld een stap verder helpt.
Het ROC Friese Poort is een van de inspirerende projecten die provincie Fryslân rijk is. Meer weten over de opgave die de provincie voor zich heeft en de manieren waarop ze hierop inspeelt? Bezoek het Duurzaam Gebouwd Congres 2019 en bouw mee aan de verduurzaming van de provincie.
Zoek verder binnen deze onderwerpen
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Geweldige ontwikkeling, waarbij de aansturing plaats vindt op basis van externe factoren (weer, duurzaam aanbod, prijs). Zou het niet een mooie aanvulling zijn om ook de gebruikersbehoefte daarbij te betrekken?