Auteur: Tom de Hoog
Woensdag 24 september was een belangrijke dag voor Forbo Flooring in Assendelft. Jelle van der Zwaan, Operations Director Forbo Flooring meldde trots dat het in 2013 in gebruik genomen crossdocking magazijn op de locatie in Assendelft als eerste in Nederland een LEED Gold-certificering heeft verworven.
Voor het officiële moment van de overhandiging van het LEED Gold-certificering nam Dick Emmer, wethouder voor Milieu en Duurzaamheid en locoburgemeester van de gemeente Zaanstad, het woord. “Forbo is zeer betrokken bij de omgeving. Dat blijkt niet alleen uit deze certificering, maar ook uit het ondertekenen van een overeenkomst met een 20-tal andere partijen in de regio. Gezamenlijk investeren ze in een net voor hergebruik van warmte, die onder meer bij het productieproces van vloerbedekking bij Forbo vrijkomt. ”
Leiderschap op het gebied van duurzaamheid
Forbo Flooring is in Nederland het eerste bedrijf met een LEED Gold-certificering voor een magazijn, dat tevens genomineerd is als Europese LEED-project van het jaar. United States Green Building Council (USGBC)-CEO Rick Fedrizzi overhandigde de plaquette die bij de LEED-certificering hoort aan Forbo Flooring-CEO Matthias Huenerwadel. Daarbij complimenteert Fedrizzi Forbo met het feit dat het bedrijf volgens hem altijd al goed begrijpt wat ‘duurzaam zijn’ inhoudt en daarin leiderschap toont. Huenerwadel memoreert daarop dat hij de LEED Gold-certificering ziet als bewijs dat de onderneming op de goede weg is met het alom toepassen van duurzaamheidsprincipes. “Dit magazijn is een onmisbare schakel in onze wereldwijde distributie. Daarbij profiteert onze organisatie ook financieel, omdat we besparen door betere logistieke planning. Nog belangrijker is het bewijs van ons leiderschap op het gebied van duurzaamheid. Duurzaamheid is voor ons een strategische keuze waaraan we al meer dan 20 jaar actief inhoud geven."
De footprintreductie blijft een aandachtspunt. Zo wil hij de milieufootprint met 25% verder terugdringen. "Dat maakt onze bedrijfsslogan ‘Creating better environments” geen loze kreet", aldus Huenerwadel.
Centrale distributiehub
René Smit, verantwoordelijk voor de magazijnen van Forbo, leidt de genodigden rond in het cross-docking magazijn. “Dit is de centrale distributiehub voor de gehele Flooring-divisie van Forbo. Hier komen de goederen vanuit onze productie-eenheden samen om vervolgens in 1 transport naar de klant te vervoeren. Zo besparen we op transportkilometers. Dat scheelt veel geld en geeft een grote CO2-reductie. Het volledig geïsoleerde magazijn is voorzien van ledverlichting in de kantoor- en facilitaire ruimten, de toiletten hebben sensorgestuurde verlichting, er is besparing door terugschakelende tl-verlichting boven de gangpaden als daar geen activiteit is, de verwarming geschiedt door hr-ketels en op het dak staan zonnepanelen. Met die stroom laden we onder meer de accu’s van de elektrische vorkheftrucks op. Dat alles bij elkaar leverde ons de LEED Gold-certificering op.”
LEED overschrijdt grenzen
Op dit moment hebben zo’n 53.000 gebouwen in 140 landen wereldwijd een LEED-certificering. In Nederland ligt dat aantal op 11. “Forbo was een van de eerste ondernemingen die zich bij onze start in 1994 meldde. Zij hebben ertoe bijgedragen dat we konden definiëren wat een onderneming duurzaam maakt. En hoe we door samen te werken betere gebouwen konden maken met als doel een betere schonere wereld voor onze medemensen. Ieder certificeringsysteem helpt architecten, engineers, ontwerpers en fabrikanten om zakelijk succes te hebben in die nieuwe, duurzame omgeving die we nastreven. Wat USGBC zegt is dat als je een gebouw ergens neerzet voor die lokale markt, ga dan voor lokale certificering. Voor een multinational is een LEED-rating zeer zinvol, want het overschrijdt grenzen en dat is een belangrijk verschil met lokale systemen. Het bespaart ondernemingen daardoor ook werk en kosten”, zo licht Fedrizzi de rol van LEED en het belang van Forbo toe.
Verder dan vloerbedekking
Volgens Fedrizzi gaat LEED over het besef dat de industriële revolutie en de daarmee gepaard gaande expansie verantwoordelijk is voor de enorme toename van vervuiling in de wereld. “Er zijn wel wetten gekomen, maar het gaat verder dan dat. We proberen onze leden dat ook duidelijk te maken. Leiderschap gaat over net een stap verder gaan. Over ‘het goede doen’ en je daarbij weinig aantrekken van wat anderen vinden. Als ik dan naar Forbo kijk en zie hoe lang zij al duurzaamheidsprincipes hanteren dan doen zij precies dat. Voor Forbo is het belangrijkste voordeel van de LEED-certificering dat het de attributen verklaart, waarmee zij inhoud geeft aan duurzaamheid. Zijn product is meer dan alleen vloerbedekking. Het gaat over duurzaam willen zijn van fabricage tot en met recyclen. Bij LEED vinden we het geweldig dat we dit verhaal mogen vertellen aan de wereld.”
Foto: Forbo-CEO Matthias Huenerwadel (rechts) neemt de LEED-plaquette in ontvangst van USGBC-CEO Rick Fedrizzi (links).