Versnelling naar volledige circulariteit

De bouwsector blijft sterk afhankelijk van primaire, niet-hernieuwbare materialen. Dat zorgty voor hoge materiaalgebonden emissies, zoals beschreven in Op weg naar CO2-neutraal. Het Forum Circulair Bouwen op de Klimaattop GO 2024 belichtte de urgente noodzaak om de gebouwde omgeving in Nederland te verduurzamen, met als doel volledige circulariteit in 2050.

De sprekers benoemen de belangrijkste obstakels voor circulair bouwen:

Hergebruik versus biobased materialen

De discussie richt zich op de balans tussen hergebruik en biobased materialen. Deelnemers benadrukken dat beide waardevol en complementair zijn, maar dat biobased materialen ook herbruikbaar moeten zijn. Vergunst stelt dat hergebruik prioriteit heeft vanwege de lagere milieu-impact. Thomas Wellink (RVO) geeft aan dat een mix van beide, afhankelijk van het project, het meest effectief is. Momenteel is slechts 1-3 procent biobased, en dat percentage moet groeien. Op korte termijn moeten dus ook kansen van laaghangend fruit benut worden en bestaande materialen verduurzaamd.

Een voorbeeld uit het publiek komt van de gemeente Doetinchem, waar in een project 72 procent van de bouw biobased gebeurde, maar dit ten koste ging van hergebruik. Dit benadrukt het belang van sturen op circulariteit en het bieden van vrijheid aan de markt om te kiezen tussen hergebruikte of biobased materialen.

Aanbevelingen

Het forum concludeert dat experimenten nodig zijn om effectieve circulaire oplossingen te ontwikkelen. De aanbevelingen zijn:

Conclusie

Het Forum Circulair Bouwen toont aan dat de sector kennis en intenties heeft, maar om de doelen voor 2030 en 2050 te bereiken, zijn duidelijke definities, meetbare richtlijnen en samenwerking cruciaal. Overheid en bedrijfsleven moeten samenwerken en experimenteren om tot schaalbare, circulaire bouwmethoden te komen.

Meer verslagen over de Klimaattop GO lees je op de website

Deel dit artikel

permalink