Voordelen van het stellen van science-based duurzaamheidsdoelen

Science-based targets geven bedrijven een stappenplan om broeikasgasemissies te verminderen en te voldoen aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs. De voordelen van science-based targets en hun bijdrage aan verduurzaming belichten we in dit artikel.

De kennisdeling over science-based targets komt van CFP Green Buildings, die de voordelen hiervan illustreert. Volgens Dexter Galvin, Global Director of Corporates and Supply Chains bij CFP, dat organisaties helpt om hun impact op het milieu openbaar te maken, toont een enquête de kansen:

Science-based targets voor de vastgoedsector

Alle sectoren en organisaties zijn belangrijk om de wereldwijde CO2-uitstoot te verminderen. Maar gebouwen en de bouwsector veroorzaken een derde van de wereldwijde CO2-uitstoot, wat een dringende en gedurfde aanpak vereist om hun impact te verminderen.

De World Green Building Council schat dat de vastgoedsector verantwoordelijk is voor 35 procent van het wereldwijde energieverbruik, 38 procent van de energie-gerelateerde CO2-uitstoot en 50 procent van het grondstofverbruik. Deze cijfers zullen naar verwachting verdubbelen tegen 2060. Het Internationaal Energieagentschap voorspelt een aanzienlijke stijging van het wereldwijde vloeroppervlak, mogelijk met 15 procent tegen 2030, met een groei van 80 procent in ontwikkelings- en opkomende economieën.

Richtlijnen, duidelijke doelen en gedeelde kennis zullen de benaderingen en strategieën van organisaties om CO2-uitstoot te verminderen drastisch verbeteren. In 2023 werden drie belangrijke punten bijgewerkt om vastgoedorganisaties te helpen hun eigen doelen te stellen, vereist voor afstemming vanaf de tweede helft van 2024:

1. Locatiegebaseerde boekhouding is niet langer verplicht: Bedrijven kunnen nu locatie- of marktgebaseerde boekhouding gebruiken voor scope 2-emissies bij het stellen van doelen. Locatiegebaseerde boekhouding wordt nog steeds aanbevolen en bedrijven moeten rapporteren met beide methoden.

2. Uitgebreide toezeggingen om geen fossiele brandstoffen te gebruiken voor verwarming en koken: Bedrijven zouden oorspronkelijk vanaf 2025 geen verwarmings- en kooksystemen meer mogen installeren op basis van fossiele brandstoffen. De update stelt nu ‘binnen vijf jaar na het indienen van het doel’ of uiterlijk 2030, wat het eerst komt.

3. Flexibele doelen voor ingebedde CO2 (embodied carbon): Alle vastgoedbedrijven moesten aanvankelijk specifieke doelen voor ingebedde CO2 stellen. Nu hoeven alleen bedrijven met ingebedde CO2 die meer dan 20 procent van hun totale uitstoot (scopes 1, 2 en 3) overschrijden, een doel stellen.

Hoe kunnen organisaties doelen stellen? 

Om je aan te sluiten bij de meer dan 5.000 bedrijven wereldwijd die al werken met science-based targets, volg je deze vijf stappen:

  1. Toewijding:  Sluit je aan bij SBTi en beloof emissiereductiedoelen te stellen en te verifiëren
  1. Ontwikkel: Stel science-based targets op met behulp van SBTi’s criteria en bronnen.
  1. Dien in: Valideer je doel volgens de specifieke richtlijnen van SBTi voor bedrijven of doelen.
  1. Communiceer: Maak je goedgekeurde doel bekend aan stakeholders.
  1. Monitor: Houd jaarlijks de voortgang bij en maak deze openbaar om je doel te bereiken.

Kleine of middelgrote ondernemingen, bedrijven en financiële instellingen kunnen doelen stellen in sectoren zoals gebouwen, chemie, ICT, landtransport en maritiem transport. 

Bijdrage van science-based targets

Duidelijke en transparante doelen stellen in het komende decennium is cruciaal voor effectieve klimaatactie. Het stellen van science-based targets is dringend nodig om kennis te delen en CO2-uitstoot van gebouwen en andere sectoren drastisch te verminderen.

Naarmate sectoren zich aanpassen aan deze doelen, zetten bedrijven met SBT’s een voorbeeld voor anderen om te volgen, wat een kettingreactie creëert die wereldwijde klimaatactie versnelt. Met science-based targets verminderen bedrijven hun CO2-voetafdruk aanzienlijk. Meer informatie en de mogelijkheid om te versnellen bij het invullen van deze doelstellingen vind je op de website van CFP Green Buildings.

Deel dit artikel

permalink