Biobased voorbeeldwoning in Nieuwehorne

Een voorbeeldwoning in Nieuwehorne is niet alleen energieneutraal, maar ook gebouwd met natuurlijke materialen en verbruikt veel minder water. De officiële opening werd verricht door wethouder Rolie Tromp van gemeente Heerenveen, die de duurzame bouwambities van de gemeente benadrukte.

De deuren van de biobased woning werden kortstondig geopend voor particulieren en er kwamen meer dan 120 belangstellenden de woning bezoeken. “Met dit praktijkvoorbeeld inf Nieuwehorne laten we zien hoe het ook kan”, zegt Marthijs Roorda, algemeen directeur van GreenInclusive.

CO2 vastleggen

Met de Friese ketenaanpak biobased bouwen, waarin lokale partijen met elkaar samenwerken, kan er duurzamer gebouwd worden. Door onder andere gebruik te maken van lokaal geproduceerde materialen zoals hennep, afkomstig van Friese boeren. Hiermee wordt CO2 vastgelegd in woningen en gebouwen.

Initiatiefnemer GreenInclusive werkte in partnerschap met Miedema Bouwmaterialen, DW Bouw, Achterbosch Architecten, Vereniging Circulair Friesland, Hydraloop en Coöperatieve Rabobank, om dit bijzondere project te realiseren.

Deel dit artikel

permalink