In 2030 moeten anderhalf miljoen woningen in Nederland van het gas af zijn. Volgens de laatste berichten is er de komende 9 jaar nog een lange weg te gaan om de bestaande bouw gasvrij te maken. De grootste uitdaging zit in de verwarmingsoplossing. Deze doelstelling kan alleen behaald worden wanneer er naast de huidige oplossingen innovatieve manieren komen die de warmtetransitie in Nederland versnellen. Dit kan met de infrarood warmtepanelen van greeniuz.
Beeld: greeniuz
Fossiele brandstof verleden tijd
Gas stoot als fossiele brandstof bij verbranding CO2 uit. Deze CO2 zorgt voor een hogere opname van energie uit de zon en dit zorgt onder andere weer voor opwarming van de aarde. Aangezien zo’n 70% van het gasverbruik per huishouden gebruikt worden voor het verwarmen van de woning kan in het behalen van de klimaatdoelstellingen een grote slag geslagen worden door met milieuvriendelijk opgewekte energie volledig gasloos te verwarmen.
Andere duurzame verwarmingsoplossingen
De afgelopen jaren zijn er duurzame verwarmingsoplossingen op de markt gekomen. Denk aan een warmtepomp op basis van lucht-water of water-water. Deze verwarmingsoplossingen hebben hun voor- en nadelen. Zo is de impact op de huidige staat van de woning groot. Denk aan het compleet vervangen van het verwarmingsafgiftesysteem. Doorgaans ingrijpend en een kostbare investering. Een investering die niet door iedereen gedaan kan worden en veel tijd in beslag neemt. Een snelle installatie en zonder veel gedoe; dat is waarmee de energietransitie versneld kan worden.
Het slimme alternatief voor de warmtepomp
Greeniuz biedt een slim alternatief voor de welbekende warmtepomp, namelijk infrarood warmtepanelen als hoofdverwarmingssysteem. De warmtepanelen werken niet zoals je gewend bent bij een radiator of vloerverwarming. Hierbij wordt de aanwezige lucht verwarmd en verplaatst door de ruimte. Dit zorgt voor luchtcirculatie en een onbalans in de temperatuur in de ruimte. Infrarood verwarming werkt totaal anders. Alles wat massa heeft in de ruimte wordt aangestraald en neemt deze straling op. Vervolgens wordt dit omgezet in warmte en wordt deze warmte afgegeven aan de lucht. Hierdoor wordt er een zeer gelijkmatige luchttemperatuur gecreëerd. De warmtepanelen worden aan het plafond geïnstalleerd en binnen één dag is een woning gasloos verwarmd. Geen hak-of breekwerk is er meer nodig om snel en slim de transitie naar een andere manier van verwarmen te maken.
Een goed advies als basis voor comfortabele warmte met lage energiekosten
Een geslaagd project staat of valt met een goede warmteverliesberekening. Greeniuz heeft samen met de TU Eindhoven hiervoor een simulatiemodel ontwikkeld. Deze is gevalideerd door onafhankelijke metingen in verschillende praktijksituaties bij woningcorporaties. Hiermee kan nauwkeurig bepaald worden wat het benodigd wattage is en wat het verwachte energieverbruik zal zijn. Een besparing op het jaarlijkse energieverbruik is in vele gevallen dan ook te realiseren.
De warmtetransitie binnen handbereik met infrarood
Infrarood verwarming kent vele voordelen. Het biedt een comfortabele warmte tegen een zeer lage TCO, voordelen in aanschafkosten, een laag energieverbruik in combinatie met zonnepanelen, geen onderhoud en zeer eenvoudige installatie. Greeniuz heeft bovendien de hele levenscyclus van het product, van grondstof tot productie naar end of life, lokaal en met een lage impact op het klimaat ingericht. Met infrarood verwarming is gasloos verwarmen in Nederland binnen handbereik en kunnen we de gestelde doelstelling in 2030 halen.