Vanaf 2021 wordt bij ongeveer 10% van de bouwwerken de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) getoetst, waarna de wet in werking treedt in 2022. Duurzaam Gebouwd-partner Ubbink stoomt je klaar voor de Wkb en laat je een dossier opbouwen, die je kunt aanleveren bij de aannemer en kwaliteitsborger.
Foto bovenaan: voorbeeld van een samenwerking rondom een dakoplossing, via Ubbink
Een verandering die de Wkb met zich meebrengt, is dat je alle stappen in het bouwproces vastlegt in een dossier. Het toezicht wordt verscherpt en je krijgt te maken met een kwaliteitsborger. Daarnaast word je aansprakelijk voor verborgen gebreken. Daarmee wordt het voor veel partijen waardevoller om eenvoudig een compleet dossier aan te leggen, die op ieder moment aangeleverd kan worden.
Vandaag al voorbereid
Ubbink breidde haar diensten uit met ‘WKB SERVICES’. Adviezen worden getoetst door PlanGarant, die ook toeziet op de werkzaamheden op de bouwlocatie. Het is mogelijk om een compleet Wkb-dossier bij ingebruikname te leveren.
Niet alleen materialen moeten aan normen en eisen voldoen, de kwaliteitsborger toetst tijdens de bouw ook je werkzaamheden jouw werkzaamheden. Worden producten vakkundig gemonteerd en geïnstalleerd? En, bij oplevering, test hij het functioneren van de woning. Alleen als aan alle kwaliteitseisen is voldaan, installatie- en bouwtechniek op elkaar zijn afgestemd, het huis energiezuinig, luchtdicht en veilig is, geeft de kwaliteitsborger het opleverdossier af.
Kennisdeling
Kennisdeling over de Wkb vind je onder andere in de vorm van whitepapers, FAQ’s en animaties op deze pagina. Ook wordt hier de komende tijd informatie uit praktijkcases toegevoegd. Met de komst van de Wkb wordt het alsmaar belangrijker om samen te werken met kennispartners die je van de juiste informatie voorzien.
Wet Kwaliteitsborging in het kort
Voor alle gebouwen geldt vanaf 2022 dat zij niet alleen moeten voldoen aan de eisen in het Bouwbesluit 2012, maar ook na oplevering goed moeten functioneren. Het gebouw en de installaties moeten presteren zoals de opdrachtgever dat verwacht.
Voor de woningbouw en bouwwerken met een laag risicoprofiel (Gevolgklasse 1) krijg je te maken met de kwaliteitsborger. Niet langer houdt de gemeente toezicht, de private kwaliteitsborger ziet toe op het proces en de geleverde kwaliteit. Hij toetst aan de hand van een borgingsinstrument het ontwerp, de adviezen, de uitvoering van de werkzaamheden. En – bij oplevering – de veiligheid, het functioneren en de energiezuinigheid van woningen.