Aan de slag met circulaire woningbouw

‘De MPG (MilieuprestatieGebouw) wordt een van de belangrijkste tools om te sturen op duurzaamheid’. Dat stelde Bas van de Griendt van Stratego Advies op 17 september tijdens de ZEN Platformbijeenkomst van het LenteAkkoord (Zeer Energiezuinige Nieuwbouw).

Tijdens deze bijeenkomst werd de brochure ‘Aan de slag met circulaire woningbouw’ ten doop gehouden. Aan deze brochure vol inzichten, praktijkvoorbeelden en praktische handvatten is meegewerkt door David Anink van W/E adviseurs.

Het eerste exemplaar werd uitgereikt door Helen Visser van Bouwend Nederland aan Esther ’t Hoen, projectleider circulaire bouweconomie directie Bouwen van het ministerie van BZK. (rechts: Visser, links: 't Hoen)

De MPG-prestatie-eisen worden aangescherpt, waarbij een norm van 0,4 in 2030 haalbaar lijkt. Een eerste stap is in 2021 te verwachten. Mogelijk wordt ook het materialenpaspoort verplicht.

Andere manier van werken

Circulair bouwen vraagt ook om een andere manier van werken in de bouwketen. Nu ga je van voorontwerp tot uitvoering, maar als je de uitvoerende partijen betrekt bij het meedenken van hergebruik kan het weleens zo zijn dat de beschikbaarheid van bepaalde materialen leidt tot een aanpassing van het ontwerp.

Dat liet ook Martijn Seegers van HEEMwonen zien in een presentatie. In Kerkrade, midden in het Limburgse krimpgebied, staan hoogbouwflats leeg. Materalen van een van de flats wordt hergebruikt voor de bouw van 3 experimentele en 15 reguliere woningen.

Urban mining

Michel Baars (New Horizon) hield een gloedvol betoog voor ‘urban mining’. Hij vertelde hoe hij beton weer terugbrengt naar zand, grind en cement en een oude steenfabriek heeft gekocht om oude bakstenen te gebruiken als grondstof voor nieuwe bakstenen. Afval is grondstof, maar het maakt eigenlijk niet uit wáár in de cirkel je als bedrijf begint met circulariteit, aldus Baars. Dat kan bijvoorbeeld ook demontabel bouwen zijn.

Net als Baars vond ook Noor Huitema van Copper8 dat circulariteit niet alleen om technische oplossingen gaat. Belangrijk is innovatie van het systeem. Gemeenten, corporaties en andere organisaties die uitvragen, kunnen hier grote stappen in zetten.

Niet alles hoeft tegelijk

Terug naar de brochure  ‘Aan de slag met circulaire woningbouw’. Voor alle partijen in de bouw, van gemeente tot projectontwikkelaar of architect, wordt het handelingsperspectief geschetst. Misschien is het niet altijd haalbaar om inééns 100 procent circulair te bouwen. Dan zijn er genoeg speerpunten om mee aan de slag te gaan en ervaring op te doen. Bij een volgend project kun je dan weer extra speerpunten kiezen.

Hier vind je meer informatie en kun je de brochure downloaden. 

Tekst: Ria van Griethuizen, Beeld: W/E Adviseurs

Deel dit artikel

permalink