Nul-op-de-Meterflat in Drachten
- Renovatie & Transformatie
- Artikel
Woningcorporatie Accolade is gestart om het appartementencomplex De Lange West 70 t/m 92 in Drachten Nul-op-de-Meter te maken.
Aannemer Jorritsma Bouw gaat de flat maximaal isoleren vanaf de buitenkant met een isolatiepakket. Daarnaast voorziet dit bouwbedrijf de balkons van afsluitbare ramen en vervangt het de beglazing door driedubbel glas. Alle woningen krijgen een beter ventilatiesysteem. Ook verdwijnt de gasaansluiting en maakt de cv-ketel plaats voor een lucht-waterwarmtepomp.
Zelfvoorzienende flat dankzij 258 zonnepanelen
De woningen worden dus all-electric; aangezien het koken dan ook elektrisch moet, kunnen alle bewoners een nieuwe keuken kiezen. Op het dak en aan de straatkant van de flat komen respectievelijke 124 en 134 zonnepanelen. Gezamenlijk wekken die 45.000 kWh per jaar op, dit is zo'n 3.800 kWh per huishouden. Hiermee wordt de flat, met daarin 12 appartementen, volledig zelfvoorzienend.
16.000 woningen gemiddeld energielabel B
Dit is de eerste flat die Accolade verduurzaamt naar Nul-op-de-Meterniveau. “We deden dit al voor veel woningen”, laat ontwikkelaar vastgoed Dienke Slatman weten. “We hebben namelijk als doelstelling dat al onze 16.000 woningen in 2020 gemiddeld energielabel B hebben.” De renovatie is naar verwachting rond de zomer klaar.
Illustratie: Van Manen en Zwart Architecten
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Ziet er strak uit, maar jammer dat het balkon zo afgesloten wordt.. lijkt me niet fijn.. Ik zo kiezen voor een andere oplossing om het balkon af te sluiten met een schuifpui ipv 2 ramen die open kunnen (zo lijkt het tenminste)
Froukje, er zijn wel meerdere opties onderzocht maar de luchtdichtheid is het probleem en bij een schuifpui kom je ook niet verder dan 50% opening van het balkon.
Jammer dat er hier gekozen wordt voor lucht warmte warmtepompen. Elke woning een voorziening, die groot is, een hoge elektriciteit aansluiting vraagt, een (te) kleine warmtapwater boiler heeft, geluid maakt, vervuild nu en op termijn niet de meest comfortabele optie. Beter zou zijn om e.e.a collectief te regelen, minder ruimte verloren, beter controleerbaar, uiteindelijk economisch effectiever. Kortom kans op verbetering, specifiek voor een woningcorporatie met een lange termijn visie.
Ik ben wel benieuwd naar welk systeem van warmtepompen er is gekozen. Ben er zelf mee bezig geweest en helaas was het voor mij niet rendabel anders had ik het zeker gedaan. @JohnBraakman: ben het helaas niet helemaal met je eens. Het kan zijn dat het allemaal efficienter kan etc. maar bedenk dat er ook nog zoiets bestaat als vrije keuze. Ik wil niet afhankelijk zijn van wat een ander voor me bedenkt. dit is eigenlijk wel een beetje typisch huiliehuilie. Nu wordt er een project gestart met nul op de meter, je zou zeggen wat wil je nog meer? Is het weer niet goed!