Op het terrein van de Bijlmerbajes in Amsterdam komt een duurzame woonwijk. Dat blijkt uit de ideeën, die 5 consortia tot 1 juni 2017 mogen uitwerken.
In alle plannen geldt duurzaamheid als een belangrijk punt, zoals minimaal energieverbruik, eigen energieopwekking, milieuvriendelijke afvalverwerking, hergebruik van sloopmateriaal en het gebruik van duurzame bouwmaterialen met de mogelijkheid van hergebruik op de lange termijn in de vorm van circulair bouwen.
De leidende bedrijven in de 5 consortia zijn (in alfabetische volgorde):
- ABC Planontwikkeling, Arnhem
- AM, Utrecht
- Luchtplaats en Wonam, Amsterdam
- Roundhill Capital en Rijnboutt, Amsterdam
- Vastint, Amsterdam
70% van terrein bestaat uit woningen
In alle plannen blijft het huidige hoofdgebouw van de Bijlmerbajes staan, maar wordt het wel getransformeerd. Er is ruimte voor 135.000 m2 vloeroppervlak bebouwing, waarvan minstens 70% uit woningen zal bestaan. De woningen zijn gevarieerd: sociale huur, huur in de vrije sector en koop. Er komen woningen voor gezinnen en voor kleine huishoudens. Daarnaast voorzien alle plannen in mogelijkheden voor bedrijvigheid, educatie, recreatie en horeca.
Verkoop voor minimaal € 60 miljoen
Het terrein van zo’n 7,5 hectare is eigendom van het Rijk. De gemeente Amsterdam heeft een nota van uitgangspunten vastgesteld over de toekomst van het gebied. Daarin is de kwaliteit van het plan van de koper van de nieuwe wijk erg belangrijk. De verkoop moet het Rijk minimaal € 60 miljoen opleveren. De consortia krijgen tot 1 juni 2017 de tijd om hun definitieve plan te maken en een bod op het terrein doen. In september 2017 wordt bekend wie het terrein mag kopen en ontwikkelen tot stadswijk.