Eerste stap naar warmtenet in Sittard-Geleen

Met het plaatsen van het eerste stuk leiding vond afgelopen 9 december de aftrap plaats de aanleg van het duurzame warmtenet voor de gemeente Sittard-Geleen.

Hiervoor zorgden Erik Stronk en Ruud Guyt van Het Groene Net, dat zich richt op de verduurzaming van het warmtenet in de gemeenten Sittard-Geleen, Beek en Stein. Zij hebben ook hun handtekening gezet op een bedrijfsspecifieke afspraak (BSA), waarvoor ook de betrokkenen van het ministerie van Economische Zaken, provincie Limburg en Utility Support Group hebben getekend.

Woningen en bedrijven aansluiten op warmtenet

Via deze BSA stelt het ministerie een bijdrage van € 3 miljoen beschikbaar, waarmee de restwarmte van petrochemisch bedrijf SABIC kan worden ingezet voor de verwarming van woningen en bedrijven die zijn aangesloten op Het Groene Net. Energieleverancier Ennatuurlijk en de gemeente Sittard-Geleen bezitten momenteel elk 50% van de aandelen van Het Groene Net.

Besparing aardgas en CO2-uitstoot

Als eerste stap worden 500 huishoudens en 9 bedrijven aangesloten op dit warmtenet. Uiteindelijk is het doel om 26 miljoen m2 aardgas en 47.000 ton CO2-uitstoot te besparen. Mogelijk treden de gemeenten Beek en Stein toe als de realisatie van het warmtenetwerk binnen hun gemeentegrenzen start. Het Groene Net bestaat sinds 2009 en heeft als ambitie om een warmtenetwerk te realiseren dat op basis van duurzame bronnen 800 terajoule warmte levert aan woningen en bedrijven en deze 3 gemeenten. 

Foto: Kuppens Fotografie

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Sittard-Geleen, Limburg