Met een coördinator circulaire economie wil de gemeente Zaanstad het hergebruik van grondstoffen stimuleren.
Deze Noord-Hollandse gemeente streeft namelijk naar een circulaire economie, waarin grondstoffen worden (her)gebruikt. Door meer op het hergebruik in te zetten, verwacht Zaanstad dat bedrijven minder afval gaan produceren en efficiënter omgaan met het gebruik van grondstoffen.
Deze coördinator circulaire economie wordt verantwoordelijk voor:
- Het signaleren van reststromen bij ondernemingen en instellingen in Zaanstad en de regio;
- Het bij elkaar brengen van relevante stakeholders (bedrijfsleven, kennisinstituten) waarmee vraag en aanbod van kennis en van reststromen bij elkaar worden gebracht;
- Het vergroten van de bewustwording door kennisspreiding en communicatie met bedrijven.
Grondstoffen zo efficiënt mogelijk gebruiken
“Het wordt steeds belangrijker dat we grondstoffen zo efficiënt mogelijk gebruiken en verspilling tegengaan”, vindt wethouder Duurzaamheid Dick Emmer. “Een manier om dit te bereiken is door hergebruik van reststoffen. De maakindustrie in Zaanstad is bij uitstek geschikt om meer in te zetten op een circulaire economie.” Naast het besparen van grondstoffen, levert een circulaire economie ook een bijdrage aan de klimaatdoelstelling van deze gemeente omdat er minder CO2 wordt uitgestoten. Om hieraan zelf bij te dragen, gaat Zaanstad zelf circulair inkopen en neemt sinds december 2016 deel aan het manifest maatschappelijk verantwoord inkopen. Dit zorgt voor duurzame inkoop van producten, diensten en werken.
Foto: Het stadhuis van de gemeente Zaanstad (Foto: (WT-shared) ED01 at wts wikivoyage)