Er is, net als in 2016, € 6 miljard in het voor- en najaar beschikbaar in 2017 via de SDE+ regeling. De regeling vormt een belangrijke maatregel om in 2020 14% hernieuwbare energie te realiseren en in 2023 16%.
“Het aandeel hernieuwbare energie ontwikkelt zich positief”, vindt minister Henk Kamp van Economische Zaken. “Dat blijkt uit het aantal aanvragen dat in 2016 is ingediend voor de stimuleringsregeling SDE+. Voor het beschikbare budget was de regeling 2 maal overtekend.”
De SDE+ is zo ingericht dat zoveel mogelijk hernieuwbare energie wordt opgewekt tegen zo laag mogelijke kosten. De regeling prikkelt aanvragers om projecten voor een zo laag mogelijke subsidie in te dienen, waarbij er concurrentie is tussen de verschillende technologieën. “Er zijn veel aanvragen ingediend tegen een lager subsidiebedrag dan aangevraagd kon worden”, vervolgt Kamp. “Dit toont aan dat de door de SDE-systematiek beoogde concurrentie ervoor zorgt dat de prijs voor hernieuwbare energie daalt.”
€ 6 miljard voor nieuwe projecten
De regeling prikkelt aanvragers om projecten voor een zo laag mogelijke subsidie in te dienen, waarbij er concurrentie is tussen de verschillende technologieën. Dit betekent dat projecten die voor een lager subsidiebedrag inschrijven, meer kans hebben de subsidie te ontvangen. Dit is positief voor de energierekening van burgers en bedrijven en lokt innovatie uit. De SDE+ staat ook in 2017 open voor projecten die energie opwekken uit hernieuwbare bronnen als wind, biomassa, zon, geothermie en water.