Poelman: ‘De natuur heeft 4 miljard jaar aan innovaties’

“De natuur heeft in zo’n 4 miljard jaar tijd gezorgd voor energie- en materiaalbesparende innovaties. Het meest energiezuinige dier overleeft namelijk steeds.” Dit vertelde Ylva Poelman tijdens het symposium rond het 40-jarige bestaan van de vereniging VIBA.

De Vereniging Integrale Biologische Architectuur vierde afgelopen vrijdag 18 november feest, in de vorm van een symposium. Hierbij sprak onder anderen bionica-expert Poelman over bionica in relatie met de bouw. “De natuur zorgt voor energie-, materiaal- en tijdsbesparende innovaties. Bionica is het onderzoek naar de werking van systemen in de natuur en de technische toepassing daarvan”, legt ze uit. “Dit zijn bewezen technieken van 4 miljard jaar natuur: het meest energiezuinige dier overleeft namelijk steeds. Door deze innovaties in de bouw toe te passen, zijn tientallen procenten energiebesparing eerder regel dan uitzondering”, vertelde ze.

Innovaties uit de natuur

Als voorbeeld gaf ze het klimaat in een termietenheuvel (zie foto bovenaan). “Waar zo’n heuvel ook is, de temperatuur in zo’n heuvel is overal hetzelfde.” Ook kwamen vliegtuigen aan de orde. “Allereerst heeft Leonardo da Vinci de vleugels afgekeken van vogels. En inmiddels staan de uiteinden van de vleugels van vliegtuigen iets omhoog, net als bij de vleugelpunten van bijvoorbeeld een adelaar. Dit heeft in beide gevallen hetzelfde doel: het verlagen van de onderwaartse druk.” Zij is een groot voorstander van circulaire economie. "De natuur kent geen afval. Dat is namelijk de grondstof voor nieuwe planten en dieren."

Basisingrediënten voor gezond bouwen

Daarnaast sprak BBA Binnenmilieu-directeur Atze Boerstra over binnenmilieu en gezond bouwen. “Nederlandse kantoormedewerkers zijn het minst tevreden over het binnenklimaat van kantoren.” In zijn ogen zijn er 3 basisingrediënten om écht gezond te bouwen. “Allereerst: overmaat. Een goede ventilatie is in veel gevallen een kwestie van meer lucht. Ruimere gebouwen zorgen dus voor betere prestaties.” Als tweede noemde hij ‘bronaanpak’. “Zorg voor goede materialen om een gebouw mee te bouwen." En als derde gaat het om controle, vertelde hij. “Als medewerkers het klimaat in hun gebouw zelf kunnen aanpassen, dan zijn ze hierover veel meer tevreden.”

Innovaties door gedeelde passie en keihard werken

Verder kwam CERN-deeltjesonderzoeker Ivo van Vulpen aan het woord. “Ik zoek naar de elementaire bouwstenen van de natuur. Mijn doel is om op deze manier erachter te komen waarom iets gebeurt.” Volgens hem is innovatie overal. “Dit is te danken aan een gedeelde passie, dromen en keihard werken. Ik werk samen met mensen van diverse nationaliteiten, binnen de Viba werken jullie ook met gelijkgestemden. Samen komen jullie tot innovaties, door nieuwe werelden te ontdekken.”

Foto: Gastrocycle

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten