Auteur: Tim van Dorsten
“In het vastgoed moet het gaan over mensen. CEO’s liggen niet wakker van de prestaties van hun gebouwen, maar over hun human capital. Hun medewerkers.” Dit vertelde Lara Muller (foto) tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres in Almere.
Volgens haar bestaat er een relatie tussen prestaties van bedrijven en hoe bedrijven met hun mensen omgaat. “Hoe beter ze met hun medewerkers omgaan, hoe beter ze presteren. Dit blijkt ook uit cijfers van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s.” Volgens Muller wordt 90% van de medewerkers negatief beïnvloed door hun omgeving. “En dat terwijl we 90% van de tijd binnen zijn. Bedrijven als Facebook, AirBnB en Uber zien medewerkers als hun belangrijkste bezit, maar waarom blijven wij dan gebouwen als financieel kapitaal zien?”
Gezondheid en welzijn: nieuwe stap in duurzaamheid
Door vastgoed met wellness te combineren, zijn in haar ogen genoeg kansen om waarde te creëren. “Wellness is de hardst groeiende sector: iedere euro die je hierin investeert, levert je € 10,44 op. Ik zie daarom gezondheid en welzijn als de nieuwe stap in duurzaamheid.” Zaken als geest, voeding en fitheid zijn dan ook 1 van de 7 aspecten van het duurzaamheidscertificaat WELL. “Het alleen al zien van een groendak verhoogt de concentratie met 6%”, aldus Muller.
In 3 stappen naar duurzaamheid
Ook Marleen Hermans van Brink Groep en TU Delft ziet de opkomst van sociale duurzaamheid, nationaal en internationaal. “Ik beschouw WELL als nieuwe beweging, want ik merk dat sociale duurzaamheid de technische duurzaamheid vervangt.” In de nieuwbouwprojecten valt in haar ogen die slag naar WELL eenvoudiger te maken dan in de renovatieprojecten. “En dat is wel de helft van de bouwprojecten”, weet ze. Daarom adviseert ze gebouweigenaren duurzaamheidseisen te stellen op de korte termijn voor elk deel van hun voorraad. “Voor de weg naar duurzaamheid bestaan er 3 stappen: weten wat je wil, weten wat moet en zorg voor een overzicht van wat je hebt.”
Vlak voor de pauze ontving Wybrand Pieksma namens de woningcorporatie Eigen Haard de WoCo25. FSC Nederland, Klimaatverbond Nederland, Wereld Natuurfonds en Duurzaam Gebouwd hebben deze prijs in het leven geroepen voor corporaties die stappen zetten op klimaatgebied en dit ook delen. “Ik was bijzonder verrast door het niveau van de inzendingen”, liet jurylid John Mak van W/E adviseurs weten. "We hebben Eigen Haard tot winnaar uitgeroepen, vanwege haar visie op duurzaamheid en uitgewerkte concrete ambities. Haar doel is om 99% van de gebruikte materialen te hergebruiken en zijn alle woningen in 2050 energieneutraal. Ze doen dat niet alleen, werken daar met professionals en zeker ook de bewoners samen aan.” Daarnaast ontvingen de corporaties 'thuis, De Kernen en Woningstichting Den Helder een aanmoedigingsprijs.
Foto's: Robert Tjalondo