Energieneutrale Utrechtse machinebouwer

"Zelfs als het bewolkt is, genereren onze 1010 zonnepanelen 40kW zonne-energie. Op topdagen hebben we een constante stroom van 200kW, vergelijkbaar met een 300 pk dieselmotor op het dak." Directeur van machinebouwbedrijf Boreco Wim Borst is een warm voorstander van energiebesparing.

“Energiebesparen is helemaal niet moeilijk of kostbaar. We hebben de led-verlichting binnen twee jaar terugverdiend."

Duurzaamheid bij machineproductie

Ook in de machines die Boreco maakt, spelen duurzaamheid en energiebesparing een steeds grotere rol. "Wij ontwerpen, ontwikkelen en produceren machines voor melkveehouderij en fruitteelt. Daarnaast maken we unieke machines voor specifieke industriële taken, zoals een rijplatenschraper van 21 meter lang. Onze volledig elektrische hoogwerkers voor de fruitteelt gebruiken geen diesel. De milieuwinst is duidelijk: lager energieverbruik, geen stank- en geluidsoverlast en reductie van CO2-uitstoot. Voor de veehouderij hebben we een elektrisch voersysteem ontwikkeld voor duurzame stallen."

Zuinig op de aarde

Volgens Borst is het recept van Boreco inventief. “Samen met je klanten zoeken we naar toegevoegde waarde. Het directe contact met de eindgebruiker is daarbij essentieel. Je wilt iets ontwerpen en maken dat werkt en de klant verder helpt. Zo hebben we voor Tata Steel kniplijnen ontwikkeld die dag-in-dag-uit afgekeurde stalen platen van 1 tot 25 mm kort knippen. Wij zijn techneuten en Willy Wortels. We bedenken en bouwen het liefst machines die nog niet bestaan.” Duurzaamheid en energiebesparing spreken hem aan. “Vanuit de techniek, maar ook vanuit het oogpunt van zuinig op de aarde zijn. De hoeveelheid fossiele brandstoffen is beperkt en we moeten onze planeet ook leefbaar houden voor toekomstige generaties."

Warmteterugwinning

Op het dak van Boreco staat een installatie voor warmteterugwinning. "Met een warmtewiel verwarmt de uitgaande lucht de inkomende lucht en daarmee bespaar je op verwarming van de binnenruimtes. Het rendement van warmteterugwinning is hoog en er zijn subsidies voor. Met onze vloerverwarming en -koeling verlagen we de energiebehoefte nog meer."

Energiescan en ledverlichting

In 2014 heeft Boreco in opdracht van de gemeente Utrecht een energiescan laten uitvoeren. "Dit raad ik iedere ondernemer aan. Je krijgt inzicht in je verbruik, de pieken, de dalen en de stroomvreters. Daarnaast kun je aan de slag met verbeterpunten voor energiebesparing. Wij hebben onder meer onze verlichting aangepast met bewegingssensoren. Zo branden lampen niet meer onnodig, terwijl er niemand aanwezig is. Verder zijn we overgestapt op ledverlichting. We hebben eerst verschillende types getest op lichtopbrengst en energiebesparing. Ledverlichting is een gouden tip. Mijn advies aan ondernemers: begin eraan. De terugverdientijd is ons geval is nog geen 2 jaar. Dat kan omdat wij 6 dagen in de week van 7 tot 18 uur werken. We hebben dus veel branduren. Als je meer dan 8 branduren hebben: stap over, je hebt een hoog rendement en mooi licht."

1010 zonnepanelen, 262.000 kWh

Sinds half juni 2016 leveren 1.010 zonnepanelen op het dak de zonne-energie. "In eerste instantie hebben we een aanvraag voor SDE+subsidie gedaan voor 280.000 kWh per jaar met 1250 zonnepanelen op het dak. Uit berekeningen bleek echter dat ons dak die belasting niet aan kon en versteviging was te kostbaar. Ik kon aantonen dat we door de ledverlichting al een daling van de energiebehoefte hadden gerealiseerd en daardoor ontvingen we uiteindelijk een subsidie voor 1010 vaste zonnepanelen, goed voor zo'n 262.000 kWh. De totale investering was zo'n € 250.000. Naast de subsidie konden we ook nog een groene lening bij de bank krijgen."

Opbrengstgarantie zonne-energie

Borst ging met 3 leveranciers om de tafel zitten. Ook bezocht hij bedrijven met zonnepanelen om van hun ervaringen te leren "Uiteindelijk zijn we met het bedrijf 'Beter Duurzaam' in zee gedaan. Zij checkte de belastbaarheid dak grondig en kwam met advies voor de benodigde ballast voor stevige wind. De zonnepanelen zijn in 2 weken tijd geïnstalleerd en vanaf de eerste dag gebruiken we zonne-energie. Verbazingwekkend hoeveel energie de zon kan leveren, zelfs op bewolkte dagen. Ik kan de energieopbrengsten goed monitoren: per kwartier heb ik inzicht."

Op de zonnepanelen zit 15 jaar garantie en ze hebben een levensduur van 25 jaar. "Ik heb een opbrengstgarantie bedongen in het contract. We evalueren de opbrengsten elk jaar. Als ik de beloofde energieproductie niet haal, komt de leverancier met oplossingen.

Energiebeparingen gaan door

Door de combinatie van led-verlichting en zonne-energie is Boreco energieneutraal. Maar daarmee is Borst nog niet klaar. "Onze schroefcompressoren en lasermachine geven te veel warmte af. Die warmte willen we afzuigen en gaan hergebruiken.” 

Dit artikel komt van het Programma Utrechtse Energie van de gemeente Utrecht.

Deel dit artikel

permalink