Energiezuinige woningen verkopen beter en sneller

Woningen met een ‘groen’ energielabel brengen ruim € 7.000 meer op dan vergelijkbare woningen met een minder gunstig label. Daarnaast worden woningen met energielabel A of B een maand eerder verkocht dat woningen met energielabel D.

Dit blijkt uit een onderzoek van het VastgoedLAB van TIAS Hogeschool, de handelsschool van Tilburg University en de Technische Universiteit Eindhoven. De onderzoekers bestudeerden ruim 60.000 woningverkopen in Nederland, waarbij bleek dat de prijsverschillen met name voor de eengezinswoningen het grootst zijn. Dat soort woningen met een label A en B verkochten voor bijna € 10.000 meer dan de gemiddelde woning met een D-label. Voor appartementen was dit prijsverschil kleiner.

Label helpt huizenkopers bij aankoop

“De energiestatus van Nederlandse woningen is een belangrijke kostenpost, waarop mensen kunnen besparen als ze op voorhand goed geïnformeerde keuzes kunnen maken”, vertelt hoogleraar Vastgoedeconomie Dirk Brounen van Tilburg University. “Vooral oudere woningen kunnen grote verschillen vertonen met betrekking tot hun energiestatus. De gemiddelde nieuwbouwwoning is prima geïsoleerd, maar 70% van de Nederlandse woningmarkt stamt van voor 1980. In die periode lagen de energiestandaarden aanzienlijk lager. Het label helpt kopers die met het blote oog deze verschillen zelf niet kunnen waarnemen om de zuinige woningen te herkennen en daardoor beter geïnformeerde keuzes te maken bij hun aankoop.” Een energierekening voor een doorsnee D-labelwoning bedraagt maandelijks gemiddeld € 150, voor dezelfde woningen met een A- en G-label varieert deze tussen € 35 en € 180.

Energielabel sinds 2015

Sinds 2015 heeft de Rijksoverheid alle woningen voorzien van voorlopige energielabels. Deze lopen van A naar G, waarbij A het energiezuinigst is. Het leeuwendeel van alle woningverkopen is voorzien van informatie over de energiezuinigheid van het pand. Deze informatie helpt de kopers op voorhand een beeld te vormen van hun toekomstige kosten ten aanzien van stroom- en gasverbruik op het nieuwe adres. 

Afbeelding: Rijksoverheid

Deel dit artikel

permalink