Auteur: Tim van Dorsten
“Als je bouwbedrijven uitdaagt, dan komen ze wel met noviteiten. Er staan inmiddels huizen van 3D-geprint bioplastic. Dat heb ik in de autobranche nog niet zien gebeuren”, vertelde Hans Korbee van RVO.nl, tijdens het evenement ‘Circulaire economie en (financierings)mogelijkheden voor ondersteuning’.
Ook gaf hij het Hotel Jakarta, dat volgend jaar op het Java-eiland in Amsterdam verschijnt, als voorbeeld. “Dit wordt een energieneutraal, demontabel hotel, waarin Hortus Botanicus voor de binnentuin zorgt. Hier zou ik graag willen verblijven.” En die verleiding mist programma-adviseur duurzaam bouwen Korbee in de bouwsector. “Techneuten en managers denken wel aan planet en profit, maar vergeten people. Terwijl de mensen centraal moeten staan. We moeten hun gedrag veranderen zodat ze zich duurzaam gaan gedragen, maar dat is moeilijk. Hierbij spelen 2 zaken een rol: er moet een trigger zijn en het moet ze eenvoudig worden gemaakt.”
Bouwsector vergeet zon als energiebron
Daarnaast vindt hij dat de bouwsector vaak de eenvoudigste energiebron vergeet. “We zeggen regelmatig dat we 1 aarde hebben, maar we hebben ook de zon. Die zorgt voor veel biobased materiaal. Zo heeft een bedrijf gevelbekleding gemaakt van auberginestelen. En ook van hout kunnen we steeds meer maken, zoals Haut: een houten woontoren van 73 meter hoog.”
Meeste materiaalstromen in de bouw
Adviseur Evert Schut van Rijkswaterstaat denkt echter dat we niet alle beton kunnen vervangen door hout. “Als we dat doen, hebben we 3 planeten aarde nodig die vol staan met bossen. Enkel voor de houtproductie.” Ook hij beschouwt de bouwsector als een belangrijke pilaar in de circulaire economie. “In de bouw zitten met meer dan 50% de meeste materiaalstromen en zorgen die ook veel milieueffecten. Verder wordt er veel gerecycled, maar vinden er weinig circulaire stromingen plaats.”
Explosieve vraag naar grondstoffen
Ook adviseur duurzaamheid Walter van den Witteboer van RVO.nl sprak het belang van circulaire economie uit. “Hiermee kunnen de explosieve vraag naar grondstoffen het hoofd bieden en zorgen we voor minder afhankelijkheid ten opzichte van andere landen. Uiteraard speelt ook het klimaat een belangrijke rol. Daarnaast heeft TNO becijferd dat de circulaire economie voor € 7,3 extra omzet en 54.000 extra banen kan zorgen.”
Transitieagenda voor bouwsector
Hiervoor zijn het komende jaar nog in ieder geval 2 belangrijke stappen. “In september hebben we een Rijksbreed programma gepresenteerd, waarin de bouw als een van de prioriteiten geldt. In december 2016 willen we als RVO.nl met onze maatschappelijke partners tot een grondstoffenakkoord komen. Om hiervoor de juiste stappen te zetten willen we in de zomer van 2017 een transitieagenda hebben vastgesteld, onder meer voor de bouwsector.”