Data- en elektriciteitskabel tussen Nederland en Denemarken

Het elektriciteitsbedrijf TenneT en zijn Deense collega Energinet.dk starten dit jaar met de aanleg van 2 kabels. De zogeheten Cobra-kabel verbindt beide elektriciteitsnetten, de ander is een datakabel.

De Cobra-kabel zorgt voor een nieuwe 325 kilometer lange onderzeese gelijkstroomverbinding, die beide landen in 2019 met elkaar verbindt. Om informatie over deze kabel uit te wisselen komt er een datakabel langs. Deze laatstgenoemde is allereerst bedoeld voor communicatie tussen de 2 converterstations in Nederland en Denenmarken.

Temperatuur meten en fouten opsporen

Daarnaast beschikt de datakabel over technische mogelijkheden, zoals het opsporen van locaties bij foutmeldingen en het meten van de temperatuur van de Cobra-kabel. In de toekomst biedt deze glasvezelverbinding de mogelijkheid voor de aansluiting van windparken op het telecommunicatienetwerk. De overblijvende capaciteit van de kabel komt ter beschikking van de markt. De Cobra-kabel heeft een capaciteit van 700 MW en wordt aangelegd tussen Eemshaven (Nederland) via het Duitse deel van de Noordzee naar het Deense Endrup. 2 converterstations op land, een in Nederland en een in Denemarken, zorgen ervoor dat de kabel wordt aangesloten op de bestaande hoogspanningsnetten.

Import van duurzame energie

De aanleg van de elektriciteitskabel levert voor beide voordelen op. Zo kan er meer duurzame energie worden geïmporteerd, vooral windenergie uit Denemarken. Voor Denemarken is het waarborgen van de leveringszekerheid van groot belang. De kabel maakt structureel Nederlandse capaciteit beschikbaar voor het Deense elektriciteitsnet en omgekeerd. Verder wordt de kabelverbinding zo ontworpen dat het in een later stadium mogelijk is om er een windpark op zee op aan te kunnen sluiten. Hierdoor draagt de kabel bij aan de verwezenlijking van een duurzaam internationaal energielandschap.

Eenvoudiger en goedkoper transport van elektriciteit

Met de overige buurlanden heeft TenneT al voor een soortgelijke verbinding gezorgd: met België en Duitsland via het land, met Groot-Brittannië en Noorwegen via een onderzeese verbinding. Zo wil het bedrijf het internationale transport van elektriciteit eenvoudiger, efficiënter en goedkoper maken. Daarnaast kan dit de internationale vraag en aanbod beter met elkaar in evenwicht brengen. Volgens TenneT resulteert dit in lagere kosten en een hogere leveringszekerheid voor de gebruikers. Vanwege de afstand ligt er ook een datakabel naar Groot-Brittannië, maar niet naar Noorwegen.

Eiland van windparken op Noordzee

Daarnaast wil TenneT zorgen voor een grootschalige ontwikkeling van windenergie op de Noordzee. Hierbij speelt de aanleg van een eiland in de Noordzee een centrale rol. Hierop kunnen onder meer vele windparken aansluiten op een locatie met relatief veel en stabiele windenergie. De distributie en transport van de opgewekte windenergie via gelijkstroomverbinding kan plaatsvinden naar alle landen die aan de Noordzee liggen: België, Denemarken, Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland en Noorwegen. De transportkabels kunnen hierbij de energiemarkten aan elkaar koppelen en internationale handel in stroom mogelijk maken.

Deel dit artikel

permalink