'Hoe doen we recht aan het klimaatbeleid?'

Nederland moet hard werken aan het klimaatbeleid. In 2020 moet de emissie van broeikasgassen met 25% zijn gereduceerd ten opzichte van 1990.

Maatregelen die kunnen bijdragen aan de doelstelling leveren zijn nog onvoldoende om de doelstelling te realiseren. Een studie over de maatregelen die nodig zijn om het doel te halen, richt zich daarom op drie vragen.

Resterende opgave

Allereerst wordt de vraag gesteld wat de resterende opgave is om de 25% CO2-reductiedoelstelling te behalen. De tweede vraag betreft de kosten per huishouden en de derde richt zich op het meest kosteneffectieve pakket maatregelen om de resterende opgave te realiseren.

15 miljoen ton CO2 reduceren

De benodigde reductie broeikasgassen is 15 miljoen ton. Het sluiten van één of twee kolencentrales en CO2-afvang (CCS) in de industrie maken deel uit van het meest kosteneffectieve pakket. Als ervoor gekozen wordt om alleen de twee jaren negentig kolencentrales te sluiten maar niet één of twee van de nieuwe kolencentrales, dan zijn veel duurdere alternatieve maatregelen noodzakelijk om de Urgenda-doelstelling te halen.

Foto bovenaan: Amercentrale (bron: M.M. Minderhoud)

Deel dit artikel

permalink