Met rekenmodellen helpt de toolkit van Netbeheer Nederland gemeenten, woningbouwverenigingen en energiecoöperaties in de keuze van gereedschappen om hun energievraagstukken op te lossen.
Als keuzehulp maakt deze kit het de gebruiker eenvoudig om te bepalen welke rekenmodellen voor zijn vraagstuk bruikbaar zijn. “Het belangrijkste doel van deze modellen is om eigenaren van energievraagstukken te helpen om de energietransitie vorm te geven”, legt Paulus Karremans uit. Hij is namens Netbeheer Nederland voorzitter van de werkgroep Energietransitierekenmodellen (ETRM). “De deelnemers aan de werkgroep hebben de rekenmodellen in de toolkit op een overzichtelijke en toegankelijke wijze samengevat.”
Sneller en effectiever energievraagstukken oplossen
De werkgroep die deze kit heeft samengesteld, bestaat uit onderzoeksinstellingen, energieproducenten, netbeheerders, overheidsinstellingen en kennisbureaus op initiatief van Netbeheer Nederland. “We hebben gekeken naar de middelen om kennis op dit gebied uit te wisselen.” Volgens de brancheorganisatie van alle netbeheerders kunnen gemeenten hiermee sneller en effectiever energievraagstukken oplossen, bijvoorbeeld door van bewezen modellen gebruik te maken. De werkgroep heeft elk model kort en bondig beschreven in een leaflet van 2 pagina’s en zorgt zo voor een duidelijk overzicht. Zo wordt onder meer de geografische scope van het rekenmodel duidelijk, maar ook waarvoor het model bedoeld is bijvoorbeeld om de energieprijzen te simuleren. “De toolkit biedt nog geen kwaliteitsgarantie voor de verschillende modellen. De werkgroep onderzoekt de mogelijkheid om dit aan een volgende editie toe te voegen.”
Koppelen om oplossing te vinden
Met de publicatie van de toolkit streeft de werkgroep ernaar om partijen met een energievraagstuk te koppelen aan organisaties met instrumenten om oplossingen te vinden. Aan de ene kant krijgen de vraagstellers een antwoord op hun vraag, aan de andere kunnen de organisaties die een rekenmodel beschikbaar hebben dit inzetten voor dienstverlening.