Door geavanceerde simulatiemodellen te koppelen aan monitoringssoftware heeft adviesbureau DWA een belangrijke stap gezet in het garanderen van energieprestaties.
Het bureau heeft dit gedaan in het kader van het onderzoeksproject Treco-office. Het werkelijke functioneren van gebouwinstallaties geldt hierbij als input voor rekenmodellen. Het resultaat is een accurate bepaling van de energiehoeveelheden per dag. Daarmee verandert een ontwerptool in een beheermodel voor energieprestaties. De werkelijke prestaties worden in de gaten gehouden met een geavanceerd rekenmodel dat rekening houdt met onder meer het buitenklimaat, bezetting en regelstrategieën van de installatie.
Virtueel gebouw
Voor de aanpak van DWA betekent dit dat een virtueel, slim gebouw meereist met het echte gebouw. Dit virtuele gebouw wordt ‘geboren’ tijdens het ontwerpproces en volgt de levenscyclus van het echte gebouw. Voor Energy Service Companies (ESCo’s) betekent dit bijvoorbeeld dat businesscases veel scherper kunnen worden opgesteld, zo meldt het adviesbureau. Zo maakt deze tool continu verbeteringen van de integrale prestatie mogelijk.
Kennis verwerven
Treco-office is een project van TKI Urban Energy en staat voor: Toward Real Energyperformance and Control by predicting, monitoring, comparing and controlling for offices and public buildings. Het richt zich op het verwerven van gedetailleerde kennis om het werkelijke energieverbruik en prestaties in de praktijk te begrijpen en de relaties tussen alle invloedfactoren om hierop zo efficiënt mogelijk in te grijpen. Hiermee beoogt dit programma een grote stap te maken door de combinatie van geavanceerde simulatiemodellen voor ontwerpende partijen en monitoringssystemen die gericht faalgedrag detecteren en inzicht geven op het werkelijke energieverbruik.