Brabants ziekenhuis ontvangt duurzaam keurmerk

Mede door de afgelopen 2 jaar 14% minder energie te verbruiken, heeft het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk afgelopen dinsdag 17 mei het Zilveren Keurmerk van de Milieuthermometer Zorg ontvangen. 

Adriaan van Engelen (links op de foto) van het Milieuplatform Zorgsector reikte dit keurmerk uit aan Loeks van der Veen, lid van de raad van bestuur van dit Brabantse ziekenhuis. “We zijn hierop erg trots”, liet de laatstgenoemde weten. “We hebben er hard voor gewerkt. We blijven niet stilstaan, want we zien het als uitdaging om ook het Gouden Keurmerk te behalen.”

Verduurzaming in eigen sectoren verder helpen

Volgens facilitair manager Ad van de Laar van Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis was de weg naar dit duurzame keurmerk voor zorginstellingen niet eenvoudig. “Radiozender BNR en het Financieele Dagblad hebben ons hierbij geholpen, door ons eind 2013 te benaderen voor The Green Quest. Hiermee willen ze bedrijven in verschillende sectoren helpen verduurzamen, omdat Nederland achterblijft. Daarom zochten ze naar autoriteiten, die via hun eigen netwerken de verduurzaming in hun eigen sectoren een stap verder konden helpen. Overigens had ik de verduurzaming van het ziekenhuis enkele maanden eerder op de agenda geplaatst, dus kwam deze uitnodiging voor mij als geroepen.”

Een team van 6 duurzaamheidsexperts onderzocht hoe het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis een verduurzamingsslag kon maken. “Aan het begin van dit traject hebben we ons als doel gesteld om in 5 jaar tijd het fossiele energieverbruik 20% terug te dringen. Inmiddels zijn we ruim 2 jaar verder en hebben we een energiereductie van 14% behaald.” Deze reductie is onder meer te danken aan technische verbeteringen, waaronder dak- en puienisolatie, een wko-installatie, HR++ glas, thermoplafonds, automatische zonwering en waterbesparende douchekranen en perlators.

Individueel enthousiasme route naar succes

Daarnaast heeft Van de Laar voor een duurzamer inkoopbeleid gezorgd. “Bij de aanschaf van machines letten we inmiddels beter op de energielabels en de gebruikte materialen: niet alleen bij vaatwassers en wasmachines, maar ook bij MRI-scanners”, legt hij uit. “Zo proberen we ook de markt in beweging te brengen. Dit wilden we intern eveneens voor elkaar krijgen en dat is ook gelukt: met name individueel enthousiasme heeft gezorgd voor succes op het gebied van duurzaamheid.” 

Ons doel is in 2045 de CO2-emissie met minimaal 50% te reduceren"

Berend de Vries, wethouder gemeente Tilburg

Een ander doel was om de hoeveelheid niet-recyclebaar afval in 4 jaar tijd met 20% te verminderen. Dit blijkt lastiger te bewerkstelligen, laat Van de Laar weten. “Het is ons inmiddels gelukt om het afval met 9% te verminderen. Dit moet beter, daarom zoeken we nu naar een alternatieve innovatieve afvalverwerking.”

Hoewel hij blij is met het behaalde certificaat, weet hij dat de werkzaamheden nog niet klaar zijn. “Zo gaan we dit jaar onze Energiecentrale verduurzamen. Daarnaast willen via onze netwerken andere zorginstellingen aanmoedigen om ook te verduurzamen.”

CO2-emissie 50% reduceren in 2045

Ook wethouder Berend de Vries van de gemeente Tilburg was enthousiast over de stappen, die het Midden-Brabantse ziekenhuis heeft gemaakt. “De zakelijke en de particuliere gebouwde omgeving zorgen in Tilburg voor de meeste CO2-emissie. Ons doel is in 2045 deze vraag met minimaal 50% te reduceren.” 

In 2 jaar tijd hebben we een energiereductie van 14% behaald."

Ad van de Laar, facilitair manager St. Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

Hieraan werkt de gemeente ook zelf actief mee. Zo heeft ze de afgelopen jaren 26 scholen geholpen te verduurzamen. “Met onze hulp hebben ze zonnepanelen aangeschaft. Liever doen we het echter andersom: eerst zorgen voor een lagere energievraag om vervolgens die benodigde energie duurzaam op te wekken. Blijkbaar spraken voor deze schoolbesturen zonnepanelen meer aan dan isolerende maatregelen.”

De komende periode richt de gemeente Tilburg zich onder meer op de verduurzaming van de zorgsector. “Voor dit ziekenhuis is dit niet meer nodig, maar er zijn hier nog meer zorginstellingen.”

Realistische doelstellingen

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis heeft volgens Van de Laar geen hulp vanuit de gemeente gekregen. “In het verleden hebben we als instelling steeds geprobeerd om voorop te lopen op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast hebben we ons steeds realistische doelstellingen opgelegd. Nu we een goede manier hebben gevonden om afdelingen duurzaam te renoveren, passen we dit ook eenvoudiger en sneller toe bij iedere renovatie.”

Dit ziekenhuis is de 1e Brabantse en in het totaal de 20e zorginstelling, die een keurmerk van de Milieuthermometer zorg heeft ontvangen. Milieuplatform Zorgsector en de Stichting Milieukeur hebben dit opgericht, om zichtbare aandacht te geven aan duurzame bedrijfsvoering. Hiermee kunnen leidinggevenden van zorginstellingen milieumaatregelen nemen. 

Wilt u meer weten over duurzaam en gezond zorgvastgoed? Kom dan naar één van onze vier seminars in juni, de seminars vinden op verschillende locaties in Nederland plaats. Kijk voor meer informatie op DuurzaamGebouwd.nl/DGZorgvastgoed.

Lees meer artikelen over wonen, zorg en welzijn op www.zorgsaamwonen.nl 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Tilburg, Noord-Brabant