Scherpere afspraken Energieakkoord

De partijen in het Energieakkoord hebben de afspraken uit het intensiveringspakket aangescherpt. De afspraken waren te vrijblijvend, zo liet Ed Nijpels als voorzitter van de Borgingscommissie Energieakkoord voor duurzame groei weten. 

“Als dit najaar blijkt dat afspraken over energiebesparing in het MEE-convenant en de 1-op-1-afspraken die bedrijven met de overheid maken, onvoldoende petajoules opleveren, dan worden verplichtende maatregelen van kracht.”

Eind 2015 hebben deze partijen het intensiveringspakket samengesteld, toen uit het NEV 2015 bleek dat 2 van de 5 doelstellingen uit het Energieakkoord voor 2020 nog niet binnen het bereik lagen:

3 doelstellingen zijn wel haalbaar:

Verplicht energielabel C

Verder hebben de partijen afspraken gemaakt over een energiebesparingsverplichting in de gebouwde omgeving en de invoering van een verplicht energielabel C in de kantorenmarkt.

“Als slot op de deur hebben we afgesproken om in de periode 2017-2020 de ISDE-regeling te intensiveren, als uit de Nationale Energieverkenning 2016 blijkt dat 14% hernieuwbare energie niet volledig wordt gehaald”, aldus Nijpels.

Het Energieakkoord is in 2013 gesloten tussen 47 partijen: kabinet, werkgevers, vakbonden en milieuorganisaties.

Deel dit artikel

permalink