Subsidie op duurzame tapijt(tegels)

Dit jaar is er weer subsidie via de Milieu Investeringsaftrek (MIA) beschikbaar voor duurzame tapijt(tegels). 

Dit is te danken aan het voorstel dat tapijtfabrikant Interface en subsidie-adviseur Plus Projects hebben ingediend. Afgelopen jaar had de overheid deze mogelijkheid nog geschrapt, nadat in 2014 deze subsidie voor tapijt(tegels) nog wel bestond.

De MIA is een fiscale regeling, waarmee bedrijven 2 aantrekkelijke belastingvoordelen kunnen krijgen wanneer ze milieuvriendelijke investeringen doen. Zo probeert de overheid milieuvriendelijke investeringen te stimuleren. Dit belastingvoordeel moet een deel van belemmering, namelijk een hoger investeringsbedrag, wegnemen om in een milieuvriendelijke bedrijfsmiddel te investeren.

Dit voordeel bestaat uit een deel van de investering dat van de fiscale winst mag worden afgetrokken, waarover anders 25% winstbelasting moet worden betaald. Daarnaast kan in veel gevallen 75% van de investering versneld of vertraagd worden afgeschreven. Dit levert een rente- en een liquiditeitsvoordeel op.

Milieulijst met ruim 270 codes

De MIA-subsidie kan worden aangevraagd op meer dan 270 codes, die vermeld staan op de jaarlijks vastgestelde Milieulijst. Eén van de nieuwste aanwinsten op de Milieulijst 2016 is code B 1810: tapijt(tegels) met ten minste 50% gerecycled materiaal. Voor zowel kamerbreed tapijt als tapijttegels kan subsidie worden aangevraagd, bovendien zijn ook de leggingskosten subsidiabel. Om aan te tonen dat het product daadwerkelijk 50% gerecycled materiaal bevat dient de aanvrager een EPD-certificaat te overleggen. EPD staat voor Environmental Product Declaration: een Europees gestandaardiseerde life cycle analyse systematiek om de invloed van een product op het milieu te bepalen.

“We juichen deze nieuwe code van harte toe”, zegt John Haenen van Interface Nederland. “Het is een mooie stimulans voor meer circulaire producten in onze markt en een extra voordeel voor onze klanten. Zo wordt een nieuwe investering in tapijt meteen een investering in een betere balans van het milieu.”

Voor de Milieulijst 2017 wordt deze code opnieuw geëvalueerd. Nieuwe voorstellen voor deze lijst kunnen tot 1 september 2016 worden ingediend.

Deel dit artikel

permalink