De bouw van Windpark Wieringermeer kan beginnen. De Raad van State heeft besloten dat het Rijksinpassingsplan in stand te laten en de beroepen tegen de vergunningen ongegrond te verklaren.
In het totaal hadden veertig bedrijven en omwonenden bezwaren ingediend tegen het Rijksinpassingsplan en de uitvoeringsbesluiten. Dit besloeg diverse onderwerpen, zoals nut en noodzaak van windenergie en de effecten van geluid, verlichting en slagschaduw.
€ 500 miljoen als totale investering
Door de uitspraak van de Raad van State start de aanbestedingsprocedure. De totale investering voor de ontwikkelaars van het windpark bedraagt zo’n € 500 miljoen. De huidige windmolens in het gebied maken plaats voor grotere, efficiëntere windturbines met meer vermogen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft hiervoor al subsidie toegekend.
Bij de opleving eind 2019 is Windpark Wieringermeer met 99 windturbines een van de grootste windparken in Nederland. Dit park levert dan voldoende stroom voor 280.000 huishoudens, dat is drie keer meer duurzame energie dan de huidige windmolens in het gebied leveren. Initiatiefnemers voor de bouw zijn Nuon (samen met lokale vennoten), Energiecentrum Nederland en het Windcollectief Wieringermeer. Samen vormen zijn het partnerschap Windkracht Wieringermeer, dat nauw samenwerkt met de gemeente Hollands Kroon, de provincie Noord-Holland en het Rijk.