Goed nieuws voor Hans Lassooy, gebouwenmanager van de NOS. Afgelopen week stelde hij dat zonnepanelen waarschijnlijk te duur zijn. Uit onze berekeningen blijkt echter dat de NOS zonnepanelen op haar dak binnen 10 jaar heeft terugverdiend.
Het Media Park is een van de grootste stroomvreters in Hilversum. En aangezien deze stad in 2050 klimaatneutraal wil zijn, is het geen wonder dat de gemeente mediabedrijven aanspoort om een duit in het zakje te doen.
Het siert de NOS dat het de handschoen oppakt en streeft naar een volledige overstap op groene stroom. Nu al koopt de NOS 35% van de 10 miljoen kilowattuur aan stroom die ze jaarlijks verbruikt, groen in.
1.000 m2 plat dak
Helaas schrikt de NOS nog terug om de volgende logische stap te zetten: plaatsing van zonnepanelen op de duizenden vierkante meters aan plat dak van het NOS-gebouw. Waarom benut het NOS die buitenkans (nog) niet? Omdat de investering in zonnepanelen erg hoog is, zo stelde Lassooy. Hij betwijfelt of dit kan worden terugverdiend. Maar zoals goede journalisten betaamt, gaat de NOS het nader onderzoeken.
Wij van Sungevity zijn zo vrij geweest om alvast uitzoekwerk te verrichten. Uit onze berekeningen aan de hand van onder meer satellietbeelden, schaduwwerking en zonuren, blijkt dat de situatie voor het NOS-gebouw juist heel voordelig is. Niet alleen passen zo’n 320 panelen op het dak, door de gunstige ligging vangen de panelen ook bovengemiddeld veel zon.
10 jaar terugverdientijd
Dat zou de NOS veel stroom opleveren: jaarlijks genoeg om 22 huishoudens of bijna 400 televisies van stroom te voorzien. Voor het Media Park als geheel zou de teller zelfs op 342 huishoudens uitkomen. De NOS zou de voorinvestering in haar panelen verder in 10 jaar terugverdienen, in plaats van de 11,5 jaar voor een gemiddeld systeem. En de 15 jaar daarna is de stroom gratis.
Lassooy kan er ook voor kiezen om een voorinvestering helemaal over te slaan. Hoe? Door de zonnepanelen op het NOS-dak te leasen. Zo betaalt de NOS een maandelijks bedrag aan de financier van haar systeem. Aangezien dit bedrag lager is dan de feitelijke besparing op stroomkosten bespaart de NOS zo vanaf dag 1 bijna € 1000 per jaar.
Stroom van eigen dak
Daarnaast werd de slechte bereikbaarheid van het dak voor onderhoud en het plaatsen van een nieuwe satellietschotel genoemd. Ook hier kunnen we de NOS geruststellen: juist op een plat dak is er veel loopruimte tussen de panelen. De panelen zijn bevestigd op montageframes. Deze frames zijn niet vastgeschroefd op het dak maar worden door middel van ballast op hun plek gehouden. Het dak is dus goed toegankelijk. Helemaal als hier in het dakontwerp rekening mee wordt gehouden.
Dus Hans, laat zo’n mooie kans om zelf stroomproducent te worden en niet alleen passief groene stroom in te kopen, niet lopen. Stroom van je eigen dak is niet alleen gegarandeerd groen, het bespaart ook kosten. We rekenen het allemaal graag een keer met je door.
Bovenstaande illustratie: het NOS-gebouw met zonnepanelen.
Auteur Roebyem Anders is Vicepresident Global Brand bij Sungevity