De huidige ventilatienormen in keukenafzuigingen in woningen zijn niet voldoende om aan de gewenste gezondheidseisen te voldoen. Dat geldt zeker voor luchtdichte woningen. Die eisen moeten dan ook worden herzien. Dat zegt Wouter Borsboom van TNO, naar aanleiding van de eerste resultaten van onderzoek dat TNO heeft gedaan naar ventilatie in woningen. Borsboom presenteerde deze resultaten tijdens het seminar Gezonde Gebouwen dat onlangs tijdens Buiding Holland werd gehouden.
Bij fijnstof denken de meeste mensen aan mobiliteit, dus woon je verder van de snelweg heb je minder kans op blootstelling aan fijnstof. Dat is inderdaad het geval voor buitenshuis, stelt Borsboom. Maar de bedreiging komt van binnenshuis. Door te matige ventilatie in combinatie met steeds beter geisoleerde woningen vliegt het fijnstofgehalte door koken omhoog, zo bleek uit een dubbele test van TNO. Bij zowel een woning waarbij de afzuiging op de mechanische ventilatie is aangesloten als bij woning met een motorgestuurde afzuiging is een periode getest wat koken doet met het fijnstofgehalte in huis.
Uit deze test blijkt dat bij het bakken van een simpele spekpannenkoek het fijnstofgehalte in het geteste huis opliep naar 2000 µg/m3, terwijl de norm op 400 µg/m3 ligt. “De test is rond de jaarwisseling gedaan,” vertelt Borsboorm, “en dan heeft iedereen in huis ook last van het vuurwerk van buiten. Ter vergelijking: in dit huis waren de gevolgen daarvan gemeten op 75 µg/m3.”
Luchtdichte woningen
Uit andere testen met bijvoorbeeld luchtdichte woningen blijkt uit de eerste resultaten eveneens dat de eisen die voor ventilatie zijn gesteld niet voldoende zijn. Borsboom concludeert dan ook: “Luchtdichte woningen maken de blootstelling door koken groter, doordat fijnstof langer blijft hangen. Grotere afzuigdebieten van afzuigkappen bij metingen in woningen laten wel duidelijke verbetering zien.”
Normen herzien
Borsboom stelt voor de komende periode meerdere metingen te verrichten. “Dat is nodig om inzicht te krijgen in de blootstelling aan fijnstof in verschillende woningtypes en gezinssamenstellingen.” Verder oppert hij de huidige minimum ontwerpcapaciteiten en praktijkprestaties van keukenventilatie te herzien. “Die zijn simpelweg onvoldoende. In de meeste gevallen zullen de gevolgen voor de totale ventilatie capaciteit beperkt blijven”, aldus Borsboom.
Grootschalig onderzoek nodig
De VLA (Vereniging Leveranciers Luchttechnische Apparaten) wijst in dat verband nog op de steeds strengere energieprestatienormen. Andre Meester, ambassadeur van de VLA: “Daardoor realiseren we steeds meer luchtdichte woningen. Het is belangrijk deze twee normen niet los van elkaar te zien. Daarom is grootschalig onderzoek hierna noodzakelijk.”