“Als we willen stoppen met roofbouw om in te zetten op circulaire economie, vraagt dat ook iets van onze beleid op het gebied van bijvoorbeeld inkopen en afval/grondstoffen”, zegt John Nederstigt (zie foto), wethouder duurzame ontwikkeling van de gemeente Haarlemmermeer tijdens Building Holland 2016.
Hij ziet een belangrijke rol voor lokale overheden. “Als gemeente zijn we een initiator en aanjager van de circulaire economie. Zo hebben we meegeholpen aan de totstandkoming van Park2020, het duurzaamste bedrijventerrein ter wereld. Daarnaast kunnen we ook beter omgaan met ons afvalbeleid, of beter: ons grondstoffenbeleid. Door niet meer lineair, maar juist circulair te denken.”
Zo vindt hij dat de gemeente nog meer moet denken in circulaire diensten. “We moeten aan fabrikanten om diensten vragen, niet meer om producten. Dus om licht in plaats van lampen.” Hij beschouwt de gemeente Haarlemmermeer als pioniersgemeente. “We zijn een proeftuin, een living lab. Binnenkort opent The Valley, de nationale en internationale etalage voor de transitie naar een circulaire economie.”
Digitalisering met fabricage-innovaties
Daarna legde Wessel van Beerendonk van Studio RAP de verbinding met de digitalisering van de bouw met fabricage-innovaties. “De bouw wordt al 100 jaar gekenmerkt door repetitie. Daar brengen we verandering in, met robotmatige fabricage direct aangestuurd vanuit digitale ontwerpen.”
Volgens hem gaat de hedendaagse architectuur er spoedig anders uitzien. “Het is voor ons mogelijk om vorm, performance en productie in een vroeg stadium af te stemmen en het proces te optimaliseren. Dat betekent uiteindelijk meer kwaliteitsrijke gebouwen en meer verscheidenheid in architectuur. Ten opzichte van het traditionele bouwproces kunnen we op deze manier veel waarde toevoegen.”
Foto: Robert Tjalondo