Innovatie in bouw is “delen, loslaten en vertrouwen op intuïtie”

Durf los te laten en te vertrouwen op intuïtie. Dat is de rode draad die de drie key-note sprekers hebben meegegeven op Green Buildings 2016, het innovatiecongres dat vandaag tijdens Building Holland is gehouden. Die ruimte om het los te laten is nodig om met innovaties de Nederlandse gebouwde omgeving versneld te verduurzamen.

door Harmen Weijer

Het was prinses Laurentien, voorzitter en directeur van de Missing Chapter Foundation, die hartstochtelijk pleitte om de manier van denken in bedrijven structureel te veranderen. “Het draait om delen, loslaten, het onverwachte toe te laten en te vertrouwen op intuïtie. Dan kom je tot andere inzichten, die je voorheen niet zou hebben bedacht.” Haar Foundation heeft in dat kader inmiddels in 50 bedrijven een zogeheten Raad van Kinderen opgezet. Deze Raad verbindt zich 3 jaar lang aan deze bedrijven en helpen hen anders te denken. “Kinderen hebben geen kaders, dus die hoeven ook geen kaders los te laten. En dat is een stuk effectiever om innovaties te bedenken.”

Een mooi duurzaam voorbeeld hoe dat concreet in zijn werk gaat gaf prinses Laurentien met het project Waterspaarders, dat voortkomt uit een vraag van Unilever: hoe kan ik in de gebruikersfase van de Unilever producten verduurzamen? “Na flink onderzoek kwamen de kinderen met het voorstel om in te zetten op 1 actie: water besparen. Dan scheelt water en warmte: als iedereen in Nederland 5 minuten doucht per dag in plaats van het huidige gemiddelde van 9 minuten, dan scheelt dat de CO2-emissie gelijk aan 763.000 auto’s.”

Raamwerken

Voormalig minister van milieu, Pieter Winsemius, onderschreef het benodigde lef om intuïtief tot innovaties in de bouw te komen. “Dat is nodig omdat de meeste mensen volgens het geijkte raamwerk denkt. Dan kan het zijn dat je niet verder komt in bijvoorbeeld meer energiebesparing. Als je dan open staat voor andere raamwerken, kom je wel verder. Intuïtie kan daar heel goed bij helpen, maar alleen als je je vak goed beheerst”, stelt hij.

Op het punt of de Nederlandse kabinetten de laatste jaren over andere raamwerken heeft heen gekeken, was Winsemius duidelijk. Want op een vraag van Willem Lageweg, directeur van MVO Nederland, in de zaal of hij het huidige energiebeleid kon ondersteunen reageerde hij: “We hadden een koplopersrol, maar na Jan Pronk als milieuminister zijn we het kwijtgeraakt. Het Energieakkoord werkt daar ook niet aan mee, want dat vind ik niet ambitieus genoeg. Terwijl de opgave groot is, want neem de bouw: we pakken 111.000 huurwoningen aan terwijl we er in Nederland 2,5 miljoen hebben die verbeterd moeten worden.”

ABN Amro paviljoen

Dat het kan – loslaten en dan circulair bouwen - liet vooraanstaand architect prof.ir. Pi de Bruijn zien. Hij ontwerpt het nieuwe paviljoen van ABN Amro op de Amsterdamse Zuidas. Ontwerpt, want het zelf tijdens de bouw veranderen nog wekelijks de ontwerpen. Maar een ding is zeker: het paviljoen wordt circulair gebouwd met het oog op de samenleving. “Dat betekent dat dit nieuwe gebouw flexibel is qua functies: beneden in het souterrain grote vergaderruimten. Op de begane grond is de ontmoetingsruimte met klanten maar beschikbaar voor met mensen uit de omgeving. En op het dak een groene daktuin. Het geeft ruimte aan andere gebruikers dan alleen de bank, dus ook universiteit en scholen, maar ook omwonenden maken straks gebruik van dit gebouw. De wereld naar binnen halen, is het devies”, aldus De Bruijn.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Amsterdam, Noord-Holland