PNO Consultants
Om het innovatieproces in de gebouwde omgeving zo snel mogelijk te laten verlopen, bestaat sinds dit jaar een nieuwe subsidie. Via TKI Urban Energy moedigt het ministerie van Economische Zaken innovaties in de gebouwde omgeving aan. Duurzame energieopwekking en slimme energiesystemen zijn daarbij erg belangrijk.
De TKI Urban Energy-regeling is bedoeld voor (samenwerkende) Nederlandse organisaties, die werken aan energie-innovaties met een positieve uitwerking op de energiehuishouding in de gebouwde omgeving. Dit kunnen innovaties zijn, die het omzettingsrendement van zonlicht verhogen, efficiënt (duurzame) energie opslaan, maar ook het ontwikkelen van een zelflerend intelligent energiesysteem (op basis van zonnestroom of warmte en koude) past binnen de kaders van deze subsidie. Als het maar op een innovatieve manier energiebesparing en -transitie in de gebouwde omgeving oplevert.
Het gaat hierbij om de onderstaande programmalijnen:
- Zonnestroomtechnologieën (PV)
- Warmte en koude installaties
- Multifunctionele bouwdelen
- Flexibele energie-infrastructuur
- Energieregelsystemen en -diensten
Gezamenlijk programma
De brede insteek van het nieuwe subsidieprogramma komt door de samenvoeging van 3 regelingen zijn samengevoegd: TKI EnerGo, TKI Solar en TKI Switch2SmartGrids. Volgens het ministerie liggen de werkgebieden van deze programma’s sterk in elkaars verlengde; vandaar de keuze voor een gezamenlijk programma: TKI Urban Energy.
Passende onderzoeks- en innovatieprojecten binnen de genoemde programmalijnen komen in aanmerking voor de subsidie. Het totaalbudget van ruim € 20 miljoen kan worden gebruikt voor fundamenteel en industrieel onderzoek, experimentele ontwikkeling en demonstratieprojecten.
Pitchproject bij expertcommissie
Het aanvragen van TKI Urban Energy kan vanaf 1 april 2016. Samenwerkingsverbanden met minimaal 1 passende onderneming kunnen dan tot en met 17 mei 2016 hun project voorleggen om deze te pitchen aan de expertcommissie.
Vervolgens toetst de expertcommissie de pitch aan de programmalijnen en de beoordelingscriteria van de subsidieregeling. Na afloop volgt een advies. De daadwerkelijke subsidieaanvraag kan tot en met 13 september worden ingediend. Na deze deadline worden alle projecten gerangschikt en krijgen de beste projecten subsidie. Bij de rangschikking wordt vooral gekeken hoe vernieuwend het project is en wat de mogelijke bijdrage is aan de Nederlandse economie.