Wat is eigenlijk een Active House?

Het is een vraag die ik vaak gesteld krijg. Mensen hebben gehoord van Active House, ze zijn geïnteresseerd en aspecten die ze gehoord hebben, zoals comfort en energiezuinig en duurzaam, spreken ze aan. Maar wat nou echt een Active House is, dat is ze nog onduidelijk. Het is om die reden dat ik begin 2016 een workshop heb georganiseerd met een aantal gerenommeerde partijen om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is een Active House?

De internationale Active House Alliantie is oorspronkelijk begonnen met het samenstellen van een aantal specificaties die de prestaties beschrijven waaraan een Active House moet voldoen. Specificaties die betrekking hebben op comfortaspecten als daglicht, ventilatie en temperatuur, op energieaspecten als energiebesparing, duurzame opwekking en verbruik, en op duurzaam bouwen aspecten als milieubelasting, drinkwatergebruik en recycling. Door de score op de verschillende aspecten weer te geven in een radardiagram, is in één opslag af te lezen waar een gebouw goed op scoort en waar nog verbeteringen mogelijk zijn.

Eigen invulling, eigen oplossingen

Al gauw bleek echter dat er behoefte was aan meer houvast. Een van de pluspunten van Active House is dat het een visie is. Het is niet voorschrijvend, wat betekent dat iedereen er zijn eigen invulling aan kan geven en eigen oplossingen kan bedenken. Het nadeel daarvan, is dat het wel erg vrijblijvend is. Doordat er niets is voorgeschreven, moet men zelf keuzes maken over materialisering, over installaties, over bijna alles eigenlijk. En als dat niet je vak is, of als je nog niet zo veel ervaring hebt met Active House, dan kan dat moeilijk zijn. Want waar te beginnen? Om die reden zijn vorig jaar de internationale Active House Guidelines verschenen. Dit zijn richtlijnen, waarin heel praktisch informatie wordt gegeven waar rekening mee te houden bij het ontwerpen van een Active House. Dit voorjaar nog zullen de Guidelines ook in het Nederlands vertaald verschijnen als de Active House Richtlijnen.

'Doe mij die maar'

Hoewel de Active House Richtlijnen al een heel nuttig hulpmiddel zijn, is de ambitie nu om nog een stap verder te gaan. Want de Richtlijnen gaan er nog steeds vanuit dat er een bepaalde basiskennis over bouwen en duurzaamheid aanwezig is. Ze zijn gericht op professionals in de bouw of op de enthousiaste opdrachtgever die meer informatie wil. Wat nu als er een opdrachtgever is die zegt: ‘Dat Active House spreekt me erg aan. Ik wil ook een woning met veel licht en lucht, waar ik gezond en comfortabel kan wonen zonder energierekening. Maar ik weet niets van bouwen.’ Het zou fijn zijn als er een soort referentie zou bestaan van een Active House. Een voorbeeld waarin alles al is uitgezocht, waarbij de prestaties optimaal zijn en waar alleen nog maar een ontwerp aan gehangen hoeft te worden. Zodat de opdrachtgever kan zeggen: ‘Doe mij die maar, zo’n huis wil ik ook.’

En dat is precies wat ik nu aan het ontwikkelen ben. Tijdens de workshop in januari is onder leiding van een specialist integraal ontwerpen samengewerkt tussen toeleveranciers, adviseurs, ontwerpers en uitvoerders, met als doel een optimaal en betaalbaar Active House te definiëren. Let wel: dit is niet de enige mogelijke uitvoering van een Active House. Iedereen is vrij om zijn eigen oplossingen te bedenken en keuzes te maken. Maar dit wordt wel één mogelijkheid, waarbij de ambitie is om maximale scores op ieder aspect te behalen. Deze referentie zal het komende half jaar zó worden uitgewerkt dat geïnteresseerden het in principe zo kunnen oppakken en toepassen op een eigen ontwerp. De referentie komt vrij ter beschikking waardoor het ontwikkelen van een Active House een stuk eenvoudiger en het doorlooptraject een stuk korter wordt.

Demonstratierol

Maar ik ga verder. Het blijft niet bij een theoretisch concept. Ik ga het toepassen op het ontwerp van mijn eigen woning die gebouwd zal gaan worden. De bedachte oplossingen worden zo getest en getoetst. Via monitoring zal ik de prestaties in de gaten houden en terugkoppeling geven op de kwaliteit van de referentie, die aangepast zal worden indien nodig. Mijn woning zal een demonstratierol vervullen, waarbij mensen kunnen ervaren wat nu een Active House is, en waarom het zo fijn woont.

De eerste stap is nu gezet. De volgende stap is om het ontwerp dat ik heb verder uit te werken, uit te detailleren en te dimensioneren. De komende maanden zal het hard gaan. Op basis van de gemaakte referentie zullen keuzes gemaakt worden op het gebied van materialisering en installaties, maar ook over de lay-out van de woning en hoe licht en lucht optimaal onderdelen van het ontwerp kunnen zijn. Ik houd u op de hoogte.

Auteur: Bas Hasselaar, projectmanager SBRCURnet

Deze blog verscheen eerder op de website van Active House NL.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Bas Hasselaar