Nul-op-de-Meter of nul op het rekest!

Tijdens de klimaattop in Parijs is eens te meer de noodzaak benadrukt om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen.  Het extreme weer drukt ons met de neus op de feiten: als we ons gedrag niet veranderen, worden bomen in bloei, de bollen boven de grond en asperges in december normaal. 

De CO2-uitstoot moet worden gereduceerd. Dat kan door werk te maken van de in EU-verband gemaakte afspraak om de gebouwde omgeving in 2050 energieneutraal te hebben. In ons land betekend dat zo'n 5 miljoen woningen in 35 jaar naar Nul-op-de-Meter opwaarderen: een serieuze opgave van ca. 140.000 woningen per jaar.

Het consumentenvertrouwen herstelt zich, er worden weer bestaande en nieuwe woningen verkocht, in de Randstad staan kopers alweer in de rij. Bouwen volgens de bouwvoorschriften betekent woningen aan de voorraad toevoegen die niet toekomstproof zijn en die voor 2050 moeten worden opgewaardeerd. De opgave waarvoor we staan, wordt daarmee dagelijks groter. Waarom niet kiezen voor in 1 keer goed?

Gemeente verantwoordelijk

Gemeenten profileren zich graag als groene of duurzame gemeente. Uit consumentenonderzoek blijkt dat woonconsumenten als het aankomt op betrouwbare voorlichting over energiebesparing en wooncomfort van alle actoren in de kolom de gemeente het meest betrouwbaar vinden.

Op de gemeente rust dus een belangrijke verantwoordelijkheid als het om renoveren en nieuwbouw gaat. Gemeenten die hun verantwoordelijkheid nemen, leggen de lat hoog en zorgen dat nieuw te bouwen woningen toekomstproof zijn.

Niet woorden maar daden bepalen of een gemeente een groene of duurzame gemeente is. Laat dit het uitgangspunt zijn: In onze gemeente geldt bij nieuwbouw Nul-op-de-meter of nul op het rekest!

Auteur Wim Hijmissen is commercieel directeur bij Brink Climate Systems.

Deel dit artikel

permalink