Eickhout vindt dat de overheid moet kiezen, focussen en sturen

Europarlementariër Bas Eickhout (foto) van GroenLinks wil af van de term ‘faciliterende overheid’. “Er is een omslag nodig. Daarom moet de overheid kiezen, focussen en sturen. We moeten experimenteren op de gebieden waarin we goed zijn.”

Dit liet hij weten tijdens de conferentie Toekomstagenda Milieu en Duurzaamheid. “Duurzaamheid is namelijk meer dan milieu en economie, het is een maatschappelijke opgave.” Daarom stelde hij voor om de cirkel van circulaire economie niet alleen te sluiten, maar ook kleiner te maken. “Consumenten dienen een rol in deze cirkel te krijgen. Dit gebeurt bijvoorbeeld al bij de opwekking van elektriciteit. ” Daarnaast pleitte hij voor minder onnodig consumenten. “Dat bespaart energie.”

Meer doen met minder

Hierbij sloot directeur Colette Alma van VNCI, branchevereniging van de chemische industrie in Nederland, zich aan. “Het is belangrijk om meer te doen met minder, met daarbij een focus op de goede condities. Daarbij zijn een gezond lichaam en een gezonde leefomgeving van groot belang. In de toekomst krijgen we dan ook een onderhoudseconomie.”

Ook directeur/generaal Milieu en Internationaal Chris Kuijpers van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) erkende dat het oplossen van de grote vraagstukken inderdaad om meer regie van de overheid vraagt. Het scheppen van draagvlak en het enthousiasmeren van de samenleving vindt hij belangrijke ingrediënten. "De bewustwording is enorm toegenomen in de afgelopen paar jaar. Dat zie je ook terug in het akkoord van de Klimaattop in Parijs. Daarop moeten we voortbouwen met consistent beleid. We moeten een speelveld creëren dat iedereen aanmoedigt de handen uit de mouwen te steken." 

Adviezen voor milieu- en duurzaamheidsbeleid

Deze conferentie was een initiatief van de VVM, het netwerk van milieuprofessionals, en het IenM. Het doel was om tot concrete adviezen te komen voor een toekomstgericht milieu- en duurzaamheidsbeleid te komen. Op basis van 6 workshops kozen de aanwezigen – na een stemming – voor de volgende 3 onderwerpen die de aandacht verdienen:

Het ministerie werkt deze aangereikte suggesties het komende halfjaar uit in de ‘Toekomstagenda Milieu en Duurzaamheid’. Het eindresultaat maakt vervolgens onderdeel uit van de Nationale Omgevingsvisie. Dit is een verplicht onderdeel van de Omgevingswet, die vanaf 2018 in werking treedt. De visie wordt voor milieu en duurzaamheid de opvolger van het Nationaal Milieubeleidsplan 4. 

Foto van Michiel Wijnbergh | Wijnbergh Fotografie.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten