Ook de zorg naar Nul-op-de-Meter?

Begin december presenteerden 3 coalities vanuit kennisorganisatie Platform31/Energiesprong hun woningrenovatie-ideeën aan gemeenten en corporaties om ouderen langer thuis te laten wonen. “Begin bij de bewoner.”

De coalities presenteerden hun plannen om rijtjeswoningen te renoveren naar een zogeheten ‘Duurzaam Thuis’. Platform31/Energiesprong heeft dit traject opgestart om tot Nul-op-de-Meter (NoM)-huizen te komen, waarin ouderen langer zelfstanding kunnen blijven wonen. “De vergrijzing neemt namelijk toe”, vertelt Wilfried Gradus, die vanuit Zorgwonen bij de coalitie Homi hoort. “Zorgbehoevende ouderen zijn echter geen prioriteit, want gemeenten doen te weinig voor hen.”

Aanklikbare zorgkamer

Behalve Zorgwonen bestaat de Homi-coalitie uit Urgenda, platform Kien, installatiebureau Van Wijlen, De Meeuw, Innax en Rabobank. Gezamenlijk hebben ze een zorgkamer bedacht, die aanklikbaar aan de huidige woning is (zie foto). “Dankzij een energiemodule met een warmtepomp, pvt-panelen, balansventilatie met warmteterugwinning en een pakket zonnepanelen voldoet dit aan het NoM-keurmerk. Deze module zit tussen de woning en de zorgkamer.”

Alleen samen haalbaar

De coalitie Toekomstthuis zoekt de samenwerking in de driehoek bewoner-gemeente-corporatie. “Alleen samen is dit haalbaar”, vindt André Hehemann van onderhoud- en renovatiespecialist Van der Leij. “De bewoner wil namelijk keuze en comfort, de corporatie wil een woning met Nul-op-de-Meter en de gemeente wil een levensloopbestendige woning.”

Samen met Croon, Alterna, Lengkeek en Robots.nu heeft Van der Leij voor een uitbreidbaar concept gekozen. “Naarmate mensen ouder worden, hebben ze behoefte aan meer zorg. Het basisconcept bestaat bijvoorbeeld uit Nul-op-de-Meter en basis domotica. Bij het ruimteconcept zorgt een aanbouw met sanitaire voorzieningen voor extra ruimte. Het extra-zorgthuisconcept beschikt onder meer over zorgalarmering en bewegingsmelders.”

Gemengde oplossing voor de wijk

Tot slot presenteerde Lichtinspiratie-marketeer Debbie Mous het concept van ThuisBest. Deze coalitie bestaat verder uit de bedrijven Janssen de Jong Bouw, Het Zilverenhuis, Wifra, Flexicontrol, XpertiseWonenZorg en 2 onder 1 dak. “Wij trekken de behoeften van de woningcorporaties, gemeenten en huurders breder dan alleen het bouwen. Hierbij zien we een belangrijke rol voor de vitale ouderen. Zo willen we een gemengde oplossing voor de wijk, met diverse soorten NoM-woningen.”

Een van die soorten is de 2-onder-1-dakwoning. “Hierin kan een alleenstaande oudere samen met een inwonende mantelzorger wonen. Daarnaast bestaat de variant van 2 complete appartementen met een gedeelde voordeur.” Volgens haar zorgen tevreden bewoners namelijk voor een mooiere buurt. “Als buurtbewoners elkaar beter weten te vinden, is dat een voedingsbodem voor veiligheid en zorg voor elkaar.”

Maatschappij overstijgend

Na de presentaties volgden speeddates met diverse geïnteresseerde partijen, zoals gemeenten en corporaties. Hieruit bleek met name dat de taakverdeling sinds de decentralisatie onduidelijk is. “Het moet eigenlijk een maatschappij-overstijgende casus worden, waarin gemeente, corporaties en zorginstellingen samenwerken”, vindt Gradus.

Hierbij kan de wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) voor financiële ondersteuning zorgen. Hierin staat dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor de ondersteuning van mensen, die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn. Sinds 2015 ontvangen minder mensen echter huishoudelijke hulp vanuit deze wet. Daarom is er extra geld beschikbaar voor gemeenten in de vorm van een huishoudelijke hulptoelage.

Welk concept het ook wordt voor woningcorporatie Portaal, volgens adviseur vastgoed Rob Veltman dient wel de bewoner voorop te staan. “Begin bij hem, want iedere bewoner is anders. De een wil meer comfort, de ander wil langer thuis blijven wonen.”

Aan het eind sprak dagvoorzitter Harmke Bekkema van Platform31/Energiesprong de hoop uit dat de pitches leiden tot afspraken. “Gebruik daarvoor de borrel. Op het gebied van huurwoningen komt Nul-op-de-Meter inmiddels goed van de grond, dankzij de Stroomversnelling. Ons doel is om ook stappen te zetten als het gaat om levensloopbestendigheid.”

Lees meer artikelen over wonen, zorg en welzijn op www.zorgsaamwonen.nl 

Deel dit artikel

permalink