“Zet de provincie eerst economisch op de kaart. Als je economie genereert, dan komt dit duurzaamheid vanzelf.” Dit vertelde TU Delft-hoogleraar en Brink Groep-topman Hans de Jonge tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres, dat in november in Groningen plaatsvond.
“De technische duurzaamheid is slechts een fractie van iets basaals: zorg ervoor dat je een duurzame economie hebt in de provincie. Zorg dat er groei zit.”
Volgens De Jonge geldt dit voor zowel Limburg, waar in 2014 dit congres plaatsvond, als Groningen. “Om tot die duurzame economie te komen, kampt de provincie Groningen met enkele problemen: haar bevolking vergrijst, heeft een laag opleidingsniveau in vergelijking met de rest van Nederland en heeft een relatief laag inkomensniveau. Deze provincie heeft zich steeds gebogen over de vraag: hoe ontkomen wij aan deze neerwaartse spiraal?”
Van ramp tot exportproduct
Hij vergelijkt de situatie van de Groningse aardbevingen met de watersnoodramp in Zeeland. “Die ramp heeft geleid tot de Deltawerken, die op hun beurt hebben gezorgd voor toerisme, de Zeeuwse economie hebben aangejaagd en een exportproduct zijn geweest. We kunnen nu onze kennis over water over de hele wereld verkopen.”
Volgens hem kan dit in Groningen ook. “Kijk naar het DNA van de regio. In Groningen is dat landbouw. Ik ben ervan overtuigd dat deze provincie in 10 jaar tijd ontwikkeld kan worden tot een regio waarin we met biobased materials de nieuwe bouwopgave aankunnen. De landbouwbedrijven kunnen dan voor de productie van die bouwmaterialen zorgen.”
Duurzaam Gebouwd Congres
Zijn volledige verhaal is in de bovenstaande de Youtube-video te zien. De komende paar weken besteedt DuurzaamGebouwd.nl aandacht aan alle keynotes die plaatsvonden tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres. Deze zijn ook te vinden op het Youtube-kanaal van dit congres.