Auteur: Tim van Dorsten
“We moeten ophouden met die energielabels. Zo’n energielabel B zegt niemand iets.” Dat zei Kuub-directeur Ellen van Acht tijdens het Zero Emission & Waste Congres.
In de duurzame Edese bioscoop CineMec – met onder meer energielabel A, ledverlichting, hergebruik van grondwater en CO2-meting in de filmzaal – liet voormalig Duurzame Bouwvrouw Van Acht weten dat ze voorstander is van maatwerk op het gebied van duurzame maatregelen. “Het werkt niet om enkel volledige nul-op-de-meterrenovaties aan te bieden in een wijk, waarin veel bewoners hoge schulden hebben. Daarom zijn we gestart met Reimarkt, waarin kleine en grote verduurzamingsstappen verkrijgbaar zijn.”
In haar ogen zeggen energielabels niet zo veel. “Ik heb geen idee welke duurzaamheidsmaatregelen zijn getroffen bij een energielabel B. Bewoners, onze klanten, willen niet een beter energielabel, ze zijn op zoek naar meer comfort.”
Duurzaam nieuw kantoorpand
Dit congres was een initiatief van binnenklimaatconceptaanbieder Green Igloo, dat sinds 1 december 2013 in een nieuwe vestiging zit. “We zijn uit ons oude pand gegaan, omdat het ons te weinig comfort bood tegen een te hoge energieprijs”, vertelde directeur Madelon Voorhoeve. “We wilden verbouwen, maar hierbij kregen we te weinig financiële ondersteuning van onze verhuurder. Daarom besloten we destijds om te zoeken naar een ander pand.”
Wilco van Rooijen (rechts) gaat met een auto van afvalplastic 2.300 kilometer over Antarctica rijden. Links staat Jan Willem van de Groep.
Dat werd een duurzaam nieuw gebouwd kantoorgebouw. Hierin ontdekte ze dat het gedrag voor een even hoog energieverbruikspercentage zorgt als de verlichting. “Daar schrok ik van”, gaf ze toe. “Sinds mei 2015 monitoren we daarom elkaar en spreken we elkaar op onze handelingen aan. Het resultaat tonen we op de Green Igloo-site.”
En het oude gebouw? “We vinden het erg jammer, maar dat staat inmiddels al 2 jaar leeg. Dit laat echter wel zien dat ook verhuurders mee moeten in de verduurzamingsslag.”
Prestatiegarantie belangrijker dan EPC
Volgens Nicolaas van Everdingen is die verduurzamingsslag technisch goed mogelijk, in een relatief kort tijdsbestek. In 2012 bouwde hij in 7 weken tijd een zogeheten Plushuis, een huis dat energie levert. “Ik wilde eerst mijn woning uit de jaren ’80 verduurzamen, maar ik wist niet waar ik moest beginnen. Daarom ben ik met prefab een nieuwbouwwoning gaan bouwen.”
Bij gebrek aan constructieve reacties van Nederlandse bouwbedrijven, vond hij zijn heil in Duitsland. Tijdens de bouw merkte hij dat hij met name veel had aan de garanties van leveranciers. “Ze spraken niet over EPC-waarden, maar gaven me garanties over de prestaties. Dat vond ik veel belangrijker.”
Inmiddels geeft hij aan nieuwsgierigen regelmatig rondleidingen door zijn huis. Onder meer aan Erik Groeneveld, die zijn huis van hennep gaat maken. “Als ik nog een keer een huis ga bouwen, doe ik dat ook van hennep”, liet Van Everdingen weten. “Het enige lastige voor Erik is de Welstandscommissie (Commissie Ruimtelijke Ordening, red): die wil namelijk niet dat bakstenen verloren gaan. Maar juist zonder die bakstenen kunnen we pas écht meters maken.”
In een plastic auto op Antarctica rijden
Aan het eind van het congres vertelden Wilco van Rooijen en Edwin ter Velde over hun ‘Xtreme Solar Drive Antarctica: Zero Waste’. Zij willen naar de zuidpool om daar in een plastic auto 2.300 kilometer op zonne-energie te rijden. “Die auto laten we door scholieren van afvalplastic maken”, vertelde Ter Velde. “Met behulp van een 3D-printer printen ze een stukje van de auto, waarop ze hun boodschap aan de wereld zetten. Daarom roepen we zo veel mogelijk mensen en bedrijven op om hieraan mee te doen en hun afval aan ons te geven.”
Antarctica is voor beide heren niet zo maar een bestemming. “In 2048 eindigt het huidige Antarctisch Milieuprotocol, dat is opgenomen in het Verdrag over Antarctica”, lichtte Van Rooijen toe. “Hierin staat dat het tot dat jaar verboden is om delfstoffen op dit continent te exploiteren. Met onze expeditie willen we iedereen ervan bewust maken dat dit gehandhaafd blijft.” Deze trip staat voorlopig gepland voor 2017/2018. “We onderzoeken nu de mogelijkheden om met een van afvalplastic gemaakte zeilboot naar Antarctica te varen”, aldus Van Rooijen.
Foto bovenaan: De sprekers op een rij met van links naar rechts: dagvoorzitter Jan Willem van de Groep, Nicolaas van Everdingen, Madelon Voorhoeve, Ellen van Acht, Edwin ter Velde, Wilco van Rooijen en Bas Rüter (Rabobank)..