‘Groningen als megaproeftuin voor verduurzaming’

Gedeputeerde Nienke Homan van de Provincie Groningen ziet Groningen als megaproeftuin voor verduurzaming. Dat zegt ze in Duurzaam Gebouwd Magazine #32, dat begin december verschijnt.

We kunnen dat verduurzamen direct doen bij huizen die wat ouder zijn. Dus niet alleen nieuwbouw, dat speelt in deze provincie toch minder een rol, maar vooral bij de bestaande bouw. Juist bij de oudbouw is er het meeste verlies van energie. Als we daarin direct heel grote stappen zetten, kan de rest van Nederland profi teren van de kennis en ervaring die wij daarbij opdoen.”

BREEAM-NL 'Very Good'

Daarnaast besteedt dit magazine aandacht aan het nieuwe distributiecentrum van Alcoa Architectuursystemen, dat in Harderwijk staat. “Investeringsmaatschappij WDP heeft ons tips gegeven om BREEAM-NL ‘Very Good’ te halen, bijvoorbeeld om alles ruim op te zetten en voor prettig licht te zorgen”, vertelt Lars van den Berg van Alcoa. “Hierdoor voelen medewerkers zich beter.” Voor WDP-directeur Rien van Ast was dit duurzaamheidscertificaat een eis om het pand in de toekomst weer te kunnen verhuren.

Gezond binnenklimaat

Ook komt de renovatie van het Rabobank-kantoor Eindhoven-Veldhoven aan bod. Hierbij stond een gezond binnenklimaat centraal. “Een betere luchtkwaliteit kun je rechtstreeks koppelen aan een hogere arbeidsproductiviteit en lager ziekteverzuim”, laat Ionair Benelux-directeur Jeroen Posthumus weten. Daar hielden de duurzaamheidsmaatregelen echter niet op, vertelt Rabobank-servicemanager Albert Hoogers. “De nieuwe vloerbedekking is van volledig gerecycled materiaal. We hebben alle TL-lampen eruit gehaald en deze vervangen door ledverlichting.”

Verder passeren de Nul-op-de-Meterwijk Groevenbeek-Noord in het Gelderse Ermelo en het Duurzaam Gebouwd Congres in Groningen de revue. De nieuwe editie van Duurzaam Gebouwd Magazine is ook te lezen via DuurzaamGebouwd.nl/Duurzaam-Gebouwd-Magazine.

Deel dit artikel

permalink