Ingenieurs- en architectenbureau wint Gouden Kikker Award 2015

Ingenieurs- en architectenbureau IA Groep uit Duiven wint met het project Drinkwaterproductiebedrijf Vechterweerd de Gouden Kikker Award 2015 voor een duurzaam gebouwde omgeving. De jury ziet de integratie van het gehele ontwerp in de omgeving, van een probleem een kans maken, interactie met de omgeving en het betrekken van burgers bij dit project als zeer sterke pluspunten. Dit maakte het onderscheid om IA Groep tot de winnaar te bestempelen.

De Gouden Kikker Award is een initiatief van ABC Nova om de ontwikkeling van duurzaam bouwen te stimuleren. De prijs wordt toegekend aan bouwprojecten die voorop lopen op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Inzendingen worden beoordeeld op de onderdelen vernieuwend/innovatief, opschaalbaar, betaalbaar, realiseerbaar, motiverend/inspirerend en samenwerking. IA Groep scoorde op al deze onderdelen het maximaal aantal te behalen punten.

Het project

Drinkwaterbedrijf Vitens ontwikkelde, samen met ingenieurs- en architectenbureau IA Groep, een duurzaam drinkwaterproductiebedrijf in het waterwingebied Vechterweerd, op de zuidoever van de Vecht in de gemeente Dalfsen. IA Groep en Factor Architecten hebben voor deze locatie het integrale ontwerp gemaakt. Ook toekomstige uitbreiding (een tweede gebouw) werd mee ontworpen in een totaalconcept. Het uitgangspunt voor het ontwerp was de landschappelijke inpassing.

Van links naar rechts: ABC Nova-directeur en jurylid Bert Melles, Mark van Westerlaak namens winnaar IA Groep, juryvoorzitter Jan Veuger en Romke van der Wal namens winnaar Esha Infra Solutions.

Passend in het landschap en goedkeuring van de omwonenden. Met deze gegevens ging IA Groep, samen met Vitens en de omwonenden, aan de slag. Het resultaat is een ontwerp dat door de welstandscommissie van de gemeente Dalfsen bestempeld is als ‘landscape art’ en door de omgeving breed wordt gedragen. Vechterweerd is ontworpen en gebouwd volgens een ‘integrale duurzaamheidstoets’, een nieuw concept in de waterwereld waarbij het drinkwaterbedrijf in overleg met partijen uit de omgeving een zeer duurzame productielocatie realiseert. Het gebouw ontving een BREEAM certificering voor het ontwerp (very good) en de uitvoering (excellent).

Samenwerking

De ontwikkeling van het gebouw en de inrichting van de omgeving is een nauwe samenwerking geweest tussen Vitens, de omwonenden en ingenieurs- en architectenbureau IA Groep. De omwonende hebben zich verenigd in een klankbordgroep. Deze groep heeft een grote mate van inspraak gehad op het ontwerp. De architect Mark van Westerlaak heeft een drietal ontwerpen gemaakt voor de locatie, waaruit de omwonende democratisch het gerealiseerde ontwerp hebben gekozen. Daarnaast zijn er maatregelen genomen om de overlast voor de omgeving te minimaliseren.

Deel dit artikel

permalink